Izbjegnite pucanje jaja tokom kuhanja uz ove jednostavne savjete

Napravite to tako da napunite zdjelu vodom do polovice i pažljivo uronite jaja u vodu. Ako jaje potone na dno i ostane potpuno mirno, to je siguran znak da je jaje svježe.
Također, preporučuje se korištenje smeđih jaja jer su ljuske bijelih jaja obično krhkije. Uz ove osnovne savjete, postoji još jedan trik koji može dodatno smanjiti mogućnost pucanja jaja tokom kuhanja.
Riječ je o limunovom soku. Limunov sok djeluje kao prirodna kiselina koja omekšava ljusku jaja. Kada ga dodate u vodu u kojoj kuhate jaja, on pomaže učvrstiti bjelanjak unutar ljuske, čime se smanjuje rizik od izlijevanja bjelanjka ako ljuska slučajno pukne. Osim toga, limunov sok također olakšava guljenje jaja nakon kuhanja jer smanjuje prianjanje membrane uz bjelanjak.
Kako koristiti limunov sok?
Stavite jaja u lonac i prelijte ih hladnom vodom.
Dodajte dvije do tri kašike svježeg iscijeđenog limunovog soka.
Stavite lonac na vatru i kuhajte jaja kao i obično, ovisno o tome želite li mehko ili tvrdo kuhano jaje.
Nakon kuhanja, jaja kratko isperite u hladnoj vodi.
Ovaj trik s limunovim sokom može značajno poboljšati rezultat, čineći vaša jaja lakšima za kuhanje i guljenje.