
Foto: Shutterstock
Kuhar Tom Shepherd, čiji je restoran dobio Michelinovu zvjezdicu, podijelio je jednostavan trik zahvaljujući kojem ćete uspjeti pripremiti idealno skuhana jaja.
Najprije je rekao kako u zavisnosti od toga kakvo žumance volite preporučuje sljedeće: šest minuta kuhanja za tečno žumance, osam za mekano i 10 za tvrdo.
Nakon toga je vrijeme za ključni korak koji mnogi propuštaju. Naime, nakon što jaja prokuhaju, odmah biste ih trebali staviti u ledenu vodu.
Ukoliko preferirate jesti topla jaja, nemojte ih držati u vodi duže od 30 sekundi. Ovo će spriječiti toplinu koja se zadržala na ljusci da nastavi dodatno kuhati jaja.
"Kada razbijete vrh ljuske, začinite jaje. Preferiram ih kuhati sedam minuta", kazao je Shepherd.
Možda vas zanima
Situacija iz 2005. godine
U kvizu Superpotjera postavljeno pitanje o krađi u Mostaru: Znate li o čemu je riječ?
Vezani članci
Nakon praznika
Novi udar na džepove građana, poskupljuju jaja za 10 posto
Opasnosti pranja jaja
Znate li zašto se ne preporučuje pranje sirovih jaja vodom?
Uravnotežena prehrana