
Krhka školjka je razlog zašto se mogu slomiti čak i pri manjem udaru, a njihova poroznost također doprinosi njihovoj osjetljivosti. Mnogi se s pravom pitaju da li je uopće preporučljivo oprati jaja prije upotrebe.
Obično nema problema sa jajima koja kupujemo u prodavnici, jer proizvođač osigurava da stignu čista i uredno upakovana u kartonu. Ako jaja kupujete direktno od farmera ili čak imate svoje kokoške, važno je da ih temeljito očistite prije nego što ih odložite u kuhinju ili ostavu.
Jaje je podložno napadima mikroorganizama na nekoliko načina. Ako je kokoš već zaražena, infekcija se može prenijeti na jaje prije nego što se izleže, ali u većini slučajeva do kontaminacije dolazi kasnije i rezultat je nepravilnog rukovanja jajima.
Jaja zdravih kokoši su sterilna odmah nakon izleganja, ali se štetni mikroorganizmi brzo vežu za ljusku kada dođu u kontakt sa zemljom ili drugim nečistim površinama. Da biste to izbjegli, važno je znati kako čuvati jaja prije upotrebe.
Debljina ljuske kokošjeg jajeta kreće se između 0,26 mm i 0,36 mm. Vanjska površina je prekrivena tankom kutikulom, koja štiti unutrašnjost jajeta od invazije mikroorganizama. Ovaj proteinski sloj služi kao fizička barijera, ali vlaga može uzrokovati prolaz mikroorganizama kroz pore.
Ako je moguće, nastojimo izbjegavati korištenje vode prilikom čišćenja jaja. Umjesto ispiranja vodom, upotrijebite malo grubu krpu za brisanje prljavštine ili izmeta. Kod ove metode, osim vode, izbjegavamo i razna sredstva za čišćenje. Prirodna spužva za lufu ili spužva za pranje posuđa dobro funkcioniraju za čišćenje školjke, koju naravno nakon upotrebe treba baciti. Za više osušenih mrlja možete koristiti čak i brusni papir.