Obratite pažnju
75

Izbjegnite trovanje: Otkrijte koliko dugo ruska salata može stajati u frižideru

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ruska salata se priprema od povrća, majoneze, salame i jaja, što je čini vrlo osjetljivom na kvarenje. Zbog svog sastava, može se lako pokvariti, zbog čega se mnoge domaćice stalno pitaju koliko dugo zapravo ruska salata može stajati u frižideru.

Iako mnogi smatraju da je rok trajanja ruske salate pet dana, istina je nešto drugačija. Bez obzira na to da li je salata posna ili mrsna, najbolje je da je pojedete u roku od tri dana.

Također, veoma je važno da rusku salatu, nakon što je uzmete, odmah vratite u frižider. Ako predugo stoji na sobnoj temperaturi, postoji velika mogućnost da se sastojci počnu fermentisati i time pokvariti.

Jedna od najčešćih grešaka koje mnogi prave je pokrivanje posude folijom. Na taj način omogućavamo mikroorganizmima da uđu u salatu, zbog čega je bolje čuvati je u posudi s poklopcem.

Osim toga, salatu je važno čuvati u frižideru na temperaturi koja ne prelazi 5°C. Svaka promjena temperature može negativno utjecati na kvalitetu i sigurnost hrane. Ako ste pripremili veću količinu ruske salate, izbjegavajte da je nekoliko puta vadite iz frižidera, jer ponovni kontakt sa zrakom i toplinom ubrzava kvarenje.

Ukoliko primijetite promjene u boji, mirisu ili teksturi salate, bolje je da je ne konzumirate, jer to može biti znak da je došlo do početka fermentacije ili bakterijske kontaminacije.