Obratite pažnju
2

Kako prepoznati da je vašem šećeru istekao rok: Evo kada ga trebate zamijeniti i kako ga čuvati

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Šećer je namirnica koju gotovo svaka kuća ima, a obično ga kupujemo u većim količinama, zbog čega može ostati na kuhinjskim policama i po nekoliko mjeseci.
Iako šećeru tehnički ne može isteći rok trajanja, važno je znati da s vremenom može izgubiti svoju svježinu i kvalitetu.

Naime, šećer ne podliježe isticanju roka trajanja, može postati kontaminiran zbog prisutnosti vlage, štetočina ili drugih tvari koje mogu utjecati na njegovu kvalitetu. Također, šećer ima sposobnost apsorbiranja mirisa i okusa iz okolnog prostora, što može utjecati na njegovu primjenu.

Mnoge organizacije koje se bave sigurnošću hrane preporučuju da se šećer potroši unutar dvije godine od datuma kupovine. Međutim, ako ne primijetite nikakve promjene u mirisu ili teksturi, stariji šećer može biti podjednako dobar kao i šećer koji je tek kupljen.

Smeđi šećer, s druge strane, poznat je po tome što se lako stvrdne kada dođe u kontakt sa zrakom. Da biste spriječili ovu pojavu, najbolje je držati ga u hermetički zatvorenoj posudi. Ako se ipak dogodi da smeđi šećer postane tvrd, možete ga vratiti u prvobitno stanje tako što ćete ga kratko zagrijati u mikrovalnoj pećnici ili mu dodati nekoliko kapi vode, što će ga omekšati.

Za optimalnu svježinu i okus, preporučuje se smeđi šećer koristiti unutar dvije godine. Ako želite duže sačuvati njegovu kvalitetu, možete ga pohraniti i u zamrzivaču, ali imajte na umu da će prije upotrebe biti potrebno da ga odmrznete nekoliko sati.

S obzirom na sve ove savjete, pravilno čuvanje šećera može značajno produžiti njegov rok trajanja i očuvati kvalitetu, a vaša slatka jela bit će uvijek ukusna i svježa.