Četiri uobičajene greške koje bi zapravo mogle dovesti do skokova šećera u krvi
Porast šećera u krvi može se dogoditi lakše nego što većina ljudi zna i često je izazvan svakodnevnim navikama.
Porast šećera u krvi može se dogoditi lakše nego što većina ljudi zna i često je izazvan svakodnevnim navikama.
Nedavno sastavljena lista hrane i pića koji se često konzumiraju u može objasniti zašto mnogi odrasli nenamjerno premaše preporučene razine zasićenih masti i dodanog šećera u svakodnevnoj prehrani, prema nedavnoj studiji.
Želite da održite stabilan nivo šećera u krvi? Ne radi se samo o izbjegavanju slatkih grickalica, uključivanje prave hrane u vašu prehranu igra ključnu ulogu.
Vlasti nekoliko njemačkih saveznih pokrajina traže od centralne vlasti da uvede porez na zaslađena pića.
Iako sastojci poput šećera, brašna i praška za pecivo imaju značan rok trajanja, obično te namirnice mogu potrajati duže nego što se navodi. No, u tom slučaju je važno kako ih pravilno skladištiti.
Od gaziranih pića do voćnih sokova, mnoga popularna pića su prepuna dodatog šećera koji izaziva pustoš na nivou šećera u krvi.
Konzumiranje šećera u velikim količina je štetno za ljudski organizam, jer povećava rizik od mnogih bolesti. Dodatni problem je što se šećer sve češće može pronaći u namirnicama koje nisu nužno slatke pa je važno obratiti pažnju i na sastav određenih proizvoda.
Osobe koje imaju dijabetes često moraju promijeniti životne i prehrambene navika kako bi nivo šećera u krvi bio normalan.
Šećer ne samo da dodaje kilograme vašem tijelu, već istraživanja pokazuju da povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.
U Facebook grupi Retroteka podijeljena je fotografija zanimljivog predmeta koji se svojevremeno mogao pronaći u kuhinjama domaćinstva, a sad se može pronaći tek u muzejima.