Svježi tropski, slatki ananas predstavlja pravu poslasticu, a posebno kada lijepo sazri te je plod je sočan i nježan. Slastan sam po sebi može se jesti bez dodataka, ali se može koristiti i u voćnim salatama, smoothiejima, koktelima, umacima, pomfritu i pecivima. Ponekad završi i na pizzi.
Dostupno je nekoliko različitih metoda za rezanje, ali jedna od najjednostavnijih je upravo ona standardna - rezanje na kockice:
Uklonite krunu - zgrabite i zavrnite krunu ili je nožem odsjecite. Možete je baciti ili iskoristiti za ukrašavanje.
Presijecite na pola - velikim kuharskim nožem narežite voće na pola - od vrha do dna.
Isjecite na četvrtine - narežite polovice na četiri dugačka četvrtinska dijela.
Kora i jezgro - uklonite gornji i donji kraj s četvrtine i odrežite žilavo središnje jezgro.
Uklonite koru - narežite svaku četvrtinu da napravite osam pravougaonika. Postavite ih na bok i nožem odrežite u dijelovima. Ponovite sa preostalim komadima. Nasjeckajte voće na bilo koju veličinu koju želite.
Još jedna metoda jeste rezanje na kolutiće, iako je malo više zahtjevna u odnosu na prvu, može se napraviti na sljedeći način:
Odrežite vrh i dno - kuharskim nožem odrežite krunu plus sam vrh ananasa. Odrežite donji kraj. Trebao bi uspravno stajati na dasci za rezanje.
Uklonite koru - zaobilazeći strane voća, odsjecite dijelove kore. Izrežite dovoljno duboko da uklonite tamne otiske na plodu koje ostavlja ljuska.
Kriške - oljušteni ananas položite na bok i narežite na kriške debljine 2,5 centimetra.
Jezgro - koristite okrugli rezač ili nož za rezanje da biste uklonili jezgru sa svake kriške, praveći oblik prstena.