Iritacija je uzrokovana kombinacijom enzima u ananasu koji se nazivaju bromelijan, a koji razgrađuju proteine i u suštini napadaju vaš jezik, obraze i usne pri kontaktu. Ali kada ga jednom prožvačete i progutate, i vaša pljuvačka i želučana kiselina ih preuzimaju.
Dakle, ako vas bole usta nakon što jedete sirovi ananas, niste sami – to se dešava gotovo svima. Dobra vijest je da vaš jezik obnavlja te proteine i aminokiseline, tako da neće dugo trajati.
Nije tajna da voće i povrće sadrže enzime koji razgrađuju proteine, masti i ugljikohidrate. To je jedan od mnogih razloga zašto su tako dobri za naše zdravlje.
Neki proizvodi, međutim, sadrže veće količine enzima od prosječne, uključujući papaju, kivi, grožđe, smokve, avokado, hurme, banane i mango. Zato se limun, ananas i drugi citrusi koriste kao marinade i omekšivači mesa.
Ukoliko se pitate zašto se ova pojava ne dešava kada kuhate voće ili ga dodajete u poslastice od ananasa? Zagrijavanje, pečenje, prženje - sve te metode uzrokuju hemijsku reakciju koja eliminira enzime i ostaje nam slađe voće.