Za današnji ručak napravite Gazpacho: Rashladite se uz ukusnu špansku supu
Gazpacho se najčešće priprema u Španiji i Portugalu, a vjeruje se da su originalni recept napravili Rimljani. U davninama je za pripremu korišten stari hljeb, bijeli luk, maslinovo ulje, voda i sirće. Već u 19. stoljeću u recept je uvršten i paradajz.
Danas ima nekoliko varijacija ove poznate španske supe: Priprema se sa avokadom, krastavcima, jagodama, lubenicom, grožđem, morskom hranom...
Za pripremu španske supe za dvije osobe bit će vam potrebno: Dva srednje velika paradajza, jedan krastavac, jedna crvena paprika, jedna jalapeno papričica, dvije male kašike balzamičnog octa, dvije male kašike maslinovog ulja, so i biber, mala kašika šećera i pet-šest listova bosiljka.
Priprema: Najprije očistite crvenu i jalapeno papričice, odnosno uklonite sjemenke kako biste smanjili ljutinu. Papričice i paradajz operite i isjeckajte na krupnije komade.
Povrće usitnite u mikseru, zatim dodajte so/biber, a onda i maslinovo ulje i balzamični ocat. Sve ponovo izmiksajte. Ukoliko je supa prekisela - u nju dodajte šećer.
Supu zatim ostavite u frižideru sat vremena kako bi se ohladila. Idealna je za ljetni period jer je lagana, ukusna i odlična za izlete i posjete plaži.