Tradicionalno jelo
13

Prijedlog za brz, a ukusan ručak: Pripremite sarajevsku kljukušu

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ako nemate puno vremena za pripremu ručka, a želite nešto ukusno i domaće, kljukuša je savršen izbor.
Ovo jednostavno, a hranjivo jelo, dio je kulinarske tradicije mnogih bosanskih domaćinstava i generacijama se priprema u našim kuhinjama.

Naime, u različitim krajevima Bosne i Hercegovine kljukuša se priprema na svoj način, a u nastavku donosimo recept prema sarajevskoj verziji.

Sastojci:

  • 500 gr krompira

  • jedna glavica crvenog luka

  • pet supenih kašika brašna

  • 200 ml mlijeka

  • 50 ml ulja

  • dva jaja

  • dvije čajne kašike soli

  • jedna čajna kašika bibera

Priprema:

Najprije ogulite krompir i izrendajte ga. Luk sitno nasjeckajte, a zatim sve sastojke sjedinite i dobro izmiješajte kako biste dobili ujednačenu smjesu.

Smjesu ravnomjerno rasporedite po prethodno nauljenoj tepsiji i pecite u rerni oko 20 minuta na temperaturi od 250 stepeni.

Kada izvadite kljukušu iz rerne, ostavite je nekoliko minuta da se prohladi, a zatim je izrežite na kocke i poslužite. Uživajte u ovom tradicionalnom, jednostavnom i ukusnom jelu. Prijatno!