Iako se pizza sada pravi širom svijeta kažu da je ona tradicionalna receptura ipak najbolja. U zemlji koja je poznata po vinu, maslinovom ulju i siru, specijalitet iz Napulja je pizza. Izrada pizze u ovom gradu 2017. godine dobila je čak i Unescovo priznanje kao nematerijalna kulturna baština.
U ovom gradu svaka porodica brižljivo čuva varijacije recepata i peče pizzu sa strašću koja se podudara možda samo s ljubavlju grada prema njegovom nogometnom klubu.
Postoje tri vrste napuljske pizze: margarita koja se pravi od sosa od paradajza, sirom mozzarela i svježim bosiljkom, marinara i DOC.
Vjeruje se da je pizza nastala 1700-ih, nakon što su istraživači iz Perua donijeli jedan od osnovnih sastojaka, paradajz. Danas u Napulju postoji više od 500 picerija, ali samo petinu njih ovjereno je od Napuljskog udruženja pica, organizacije koja je stvorena 1984. godine kako bi zaštitila i razlikovala autentične pizze od onih koje to nisu.
Sastojci koji su vam potrebni da napravite napuljsku pizzu:
Tijesto:
450 grama brašna 300 mililitara hladne vode 3 grama svježeg pivskog kvasca 9 grama soli
U velikoj zdjeli otopite kvasac u hladnoj vodi iz slavine, a zatim velikom kašikom mješajte oko dvije trećine brašna dok ne nastane kremasta konzistencija. Pomješajte so, a potom i malo po malo preostalog brašna. Nastavite miješati dok brašno ne upije vodu.
Mijesite tijesto, kada tijesto postane glatko i više nema grudvica ostavite ga da odstoji 10-15 minuta.
Nakon toga tijesto premjesite i ostavite ga unutar nauljene posude i preklopite. Ostavite da se tijesto odmori sedam do osam sati na sobnoj temperaturi.
Izvaljano tijesto stavite na okruglu posudu s koju ste lagano premazali maslinovim uljem. Tijesto ne bi trebalo biti deblje od najviše 3 mm. Poklopite i ostavite da odstoji još 3 sata.
Na tijesto dodajte paradajz (ili paradajz pire) i stavite pizzu na podnožje pećnice, pecite na 250 stepeni 5-6 minuta. Pomaknite pizzu na gornji stalak pećnice i pecite još 6-8 minuta, dodajući mozzarelu pecite još 3-4 minute. Ostale sastojke poput ekstra djevičanskog maslinovog ulja i bosiljka treba dodati na kraju.