Izbjegnite jednu grešku
14

Mnogima omiljeno jelo: Jednostavan trik pomoći će vam da tijesto za pizzu bude prozračno

Piše: L. R.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pizza je jedno od najpopularnijih i omiljenih jela na svijetu. Koriste se različite verzije nadjeva, ali tijesto je uglavnom iste strukture i okusa. Ukoliko želite postići prozračno tijesto poput onog iz najboljih pizzerija, jedna stvar u pripremi je ključna.
Iako se čini logičnim korakom, mnogi ljudi čine pogrešku razvlačeći tijesto oklagijom. Zapravo, tijesto je dovoljno razvući prstima i na taj način ćete postići željenu strukturu.

Za klasično tijesto bit će vam potrebno 500 grama mekanog brašna, 200 mililitara mlake vode, 100 mililitara ulja, 40 grama svježeg kvasca, jedna kašičica šećera i jedna kašičica soli.

Na tržištu postoje i posebne vrste brašna za pizzu, ali i od običnog brašna možete napraviti odlično tijesto. Također, bogatiji okus tijesta dat će maslinovo ulje, ali ukoliko vam nije dostupno, poslužit će i suncokretovo.

U većoj posudi sipajte mlaku vodu pa pomiješajte kvasac i šećer. Ostavite nekih 15 minuta da kvasac naraste. Potom ubacite ulje i sol i kratko promiješajte. Postepeno dodajte brašno i uz pomoć kašike mutite.

Kada smjesa postane gusta, nastavite mijesiti rukama. Nakon toga, tijesto prekrijte krpom da naraste. Poželjno je da ostavite tijesto da raste barem 10 minuta. Zanimljivo je da neki pizza majstori po tradicionalnim recepturama pripremaju tijesto između 24 i 48 sati.

Nakon toga slijedi ključni korak. Uzmite komad tijesta, lagano je oblikujte u lopticu te prstima nježno razvucite po pobrašnjenoj podlozi. Na taj način zadržat ćete mjehuriće i tijesto će biti prozračno i nakon pečenja.

Na kraju, stavite željeni nadjev i pecite u zagrijanoj rerni na najjačoj temperaturi. Ukoliko je rerna zagrijana na temperaturi od 250 stepeni, pizzu je dovoljno peći između 10 i 12 minuta.