Iznenadite svoje nepce
5

Savršena hrskava poslastica: Napravite pizzu u lisnatom tijestu za 20 minuta

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pizza je jedan od omiljenijih obroka u svijetu, a ova verzija predstavlja odličan odmak od klasičnog recepta. Hrskava, sočna, s bogatim nadjevom - savršen je izbor za svaku priliku.
Brzo se priprema, a dodatke možete prilagoditi vlastitim željama. Ova pizza se ne peče na klasičan način, već je smotana poput savijače, što joj daje posebnu teksturu i ukus.

Sastojci:

  • 500 g lisnatog tijesta

  • 200 g salame po izboru

  • 200 g sira po izboru

  • 1 kašika origana

  • 6 kašika paradajz sosa

  • Sol i biber po ukusu

  • gljive

  • 1 jaje, za premaz

Priprema:

Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto što tanje. Zatim ga izrežite u krugove prema želji.

Pećnicu zagrijte na 200 stepeni. Okrugli kalup obložite papirom za pečenje.

U posudi, istucite jaje, a zatim pripremite nadjev za pizzu. Na tijesto rasporedite salamu, sir, gljive, začine i paradajz sos. Dodajte soli i bibera po ukusu.

Preklopite tijesto tako da prekriva nadjev, a rubove dobro pritisnite i zavrnite kako biste ih čvrsto zatvorili. Premažite je umućenim jajetom i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite 20-ak minuta, dok ne postigne zlatno-smeđu boju.

Poslužite odmah, dok je još vruća i hrskava. Uživajte u ovoj brzoj i jednostavnoj pizzi koja je pravi užitak za sva čula!

Ova pizza je idealna za sve ljubitelje brze, ali ukusne hrane, a njenu svestranost možete iskoristiti i prilagoditi prema vlastitim željama.