Savršeno začinjena
45

Ideja za zdrav ručak: Napravite ukusnu mariniranu ribu s rižotom od povrća

Klix.ba
Marinirana riba nije samo ukusna, već je i bogata omega-3 masnim kiselinama koje su važne za zdravlje srca. Pravilno mariniranje čini ribu sočnijom i lakše probavljivom, dok začini dodaju antioksidanse i poboljšavaju njen nutritivni profil. Evo kako pravilno marinirati ribu i dobiti ukusan obrok.

Marinirana riba idealan je izbor za lagan, ali hranjiv ručak koji ne opterećuje organizam, a istovremeno pruža obilje energije. Bez obzira na to da li je pripremate za porodični obrok ili posebnu priliku, uvijek će biti zdrava i ukusna.

Sastojci za marinirane filete pastrmke

  • 800 g fileta crvene pastrmke
  • 1 kašikica Tuzlanske soli
  • 1 kašikica mješavine začina Master
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika maslaca ZIM
  • ½ kašikice bijelog bibera
  • 2 češnja bijelog luka
  • 2 limuna

Priprema

U posudu staviti filete pastrmke pa ih marinirati sa sjeckanim bijelim lukom, sokom od limuna, maslinovim uljem, soli, bijelim biberom i mješavinom začina. Filete marinirati pola sata pa ih pržiti na ulju i maslacu nekoliko minuta sa obje strane.

Pripremljenu ribu servirati na podlogu od riže sa povrćem.

Sastojci za rižu sa povrćem

  • 1 šolja riže Master
  • jedna glavica crvenog luka
  • 1 mrkva
  • 1 svježa crvena paprika
  • 1 tikvica
  • 3 kašike zamrznutog graška
  • 2 kašikice Tuzlanske soli
  • ½ kašikice bijelog bibera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika maslaca ZiM
  • 1 kašikica mješavine začine

Priprema riže

U tavi propržiti sitno sjeckani crveni luk na ulju i maslacu. Dodati mrkvu, papriku, grašak i tikvicu te pržiti nekoliko minuta. Zatim dodati rižu pa propržiti sa povrćem. Posoliti, pobiberiti i dodati mješavinu začina sa povrćem. Podliti sa vodom i kuhati rižu uz povremeno miješanje. Po želji dodati maslac.

Kada je riža gotova posuti je sjeckanim peršunom i servirati kao podlogu pripremljenim ribljim filetima. Uz ribu poslužiti kriške limuna.