Kako napraviti savršenu sarmu, nezaobilazno tradicionalno zimsko jelo
![Jako je važno da kiseli kupus prije pripreme isperete](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_201221051.jpg?v=1)
Od sastojaka vam je potrebno 450 grama mljevenog mesa, jedna manja glavica kiselog kupusa, 60 grama riže, jedan manji luk, dva čehna bijelog luka, pola kašičice crvene paprike, so i biber po želji i jedan lovorov list.
Veoma je važno da kiseli kupus prije pripreme isperete kako sarma ne bi bila prežestoka.
Odvojite listove glavice kupusa i odrežite im korijen. Nasjeckajte na komadiće i izdinstajte luk i češnjak. Pustite da se sastojci ohlade pa ih pomiješajte s mljevenim mesom, sirovom rižom, crvenom paprikom, solju i biberom.
Listove kupusa napunite mesom, zamotajte ih i presavijte ćoškove, sve dok ne potrošite sav nadjev.
Sarme stavite u dublji lonac, ubacite lovorov list, a eventualni višak kupusa narežite na trakice i stavite da se kuha zajedno. Vodom prelijte sarme.
Kuhajte na laganoj vatri oko 90 minuta. Poslužite s pireom od krompira.