Ovakvu sarmu sigurno niste pravili: Isprobajte verziju s "rižom" od karfiola i sirom
Ovo povrće sadrži vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B9, minerale i korisne fitohemikalije. Dobar je izvor vlakana, proteina, fosfora, kalijuma i ima visok sadržaj vitamina C. Karfiol sadrži kalij, mineral koji je vrlo važan za razvoj kostiju i mišića.
Recept za ovu neobičnu verziju sarme priredio je nutricionist Kenan Mandra.
Sastojci:
-
12 većih listova kupusa (600g)
-
1 srednja glavica karfiola (isitnjenog kao ruža), otprilike 450 g
-
500g mljevene junetine 450g
-
¼ šoljice luka nasjeckanog na kockice 60 g
-
2 čehna bijelok luka (mljevena)
-
1 veliko jaje
-
1 kašika maslinovog ulja 15 ml
-
1 kašičica soli 5g
-
½ kašičice crnog bibera 2,5 g
-
½ kašičice paprike 2,5 g
-
1 šoljica sosa od paradajza 240 ml
-
½ šoljice goveđe supe 120 ml
-
¼ šoljice naribanog mozzarella sira po želji, 60 g
-
Svježi peršun nasjeckan za ukras, po želji
Način pripreme:
Zagrijte rernu na 190 stepeni. Zakuhajte veliki lonac vode i blanširajte listove kupusa 2-3 minute dok ne postanu savitljivi. Ocijedite i ostavite sa strane. U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i bijeli luk, pirjajte dok ne postanu prozirni.
Pojačajte vatru na srednje jaku i dodajte mljevenu govedinu, kuhajte dok ne porumeni. Ocijedite višak masnoće. U velikoj zdjeli pomiješajte narezani (isitnjeni) karfiol, kuhanu mljevenu junetinu, jaje, so, biber i papriku. Temeljito promiješajte. Položite list kupusa i na sredinu stavite dio nadjeva.
Savijte sa strane i zarolajte list da obložite nadjev. Ponovite s preostalim listovima i nadjevom. Ulijte polovicu umaka od paradajza na dno posude za pečenje.
Položite sarme sa šavom prema dolje u posudu i prelijte preostalim umakom i goveđom juhom. Pokrijte folijom i pecite 30 minuta. Ako koristite sir, maknite foliju, pospite sirom po sarmi i pecite dodatnih 10 minuta ili dok se sir ne otopi. Prije posluživanja po želji ukrasite svježim peršinom.