"Master rižoto"
40

Obrok koji okuplja porodicu: Napravite teletinu u nježnom i kremastom rižotu

Klix.ba
Rižoto s teletinom
Rižoto s teletinom
Kada želite pripremiti hranjiv, a istovremeno lagan i ukusan obrok, rižoto s telećim mesom je savršen izbor. Kombinacije riže bogate vlaknima i energijom, teletine kao izvora kvalitetnih proteina i prirodnih začina čini ovo jelo idealnim za svakodnevnu ishranu.

Teletina je lagano i lako probavljivo meso, bogato vitaminima B grupe i mineralima poput cinka i željeza, koji su važni za imunitet i normalno funkcionisanje organizma. Riža osigurava dugotrajan osjećaj sitosti, naročito kada se posebno priprema na laganoj vatri.

Sastojci

  • 400 g telećeg mesa
  • 200 g riže Master
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 češnja bijelog luka
  • 150 g graška
  • 100 g mrkve
  • 2 kašike mješavine začina
  • 1 kašikica Tuzlanske soli
  • ½ kašikice bibera
  • 1 kašika peršuna
  • 2 kašike maslaca ZiM

Priprema

U tavi na ulju popržiti sitno sjeckano teleće meso dok ne dobije smeđu boju. Isprženo meso izvaditi na toplo. U istoj tavi popržiti crveni i bijeli luk, grašak i mrkvu te dodati rižu. Povremeno miješati i nakon nekoliko minuta zaliti temeljcem. Temeljac dodavati postepeno kada je riža upila svu tečnost.

Pred kraj dodati proprženu teletinu. Lagano miješati, dodati maslac i sačekati da se sastojci sjedine. Poslužiti toplo, po želji posuti ribani zreli sir.