Keške - tradicionalno jelo bez kojeg je nezamisliva božićna trpeza u Srednjoj Bosni i Posavini

U domaćinstvima se vrše posljednje pripreme za najradosniji kršćanski blagdan. Kiti se jelka, peku se kolači, priprema se pečenje i raznovrsne salate.
Blagdanska trpeza u Srednjoj Bosni i Posavini je nezamisliva bez kešketa, tradicionalnog jela koje se pravi od domaće piletine i pšenice.

Očišćena pšenica se "istuče” (istupa) u posebno napravljenoj stupici te se kasnije kuha nekoliko sati.
Nakon toga u skuhanu pšenicu stavi se iskomadano meso kokoši ili pijetla koje se kuhalo u posoljenoj vodi te se zajedno ponovno kuha još par sati, tako da je za pripremu ovog jela potreban gotovo cijeli dan.

Kad je keške skuhano, potrebno ga je dobro izmiješati da se sve sjedini, a onda ide na hlađenje.

Najčešće se prave velike količine ovog tradicionalnog jela te se jede tokom svih dana Božića, a pri posluživanju se posoli i polije istopljenim maslacom, a u novije vrijeme i maslinovim uljem.