Evropsko kardiološko društvo objavilo je novu kombinovanu analizu koja je obuhvatala više od 336.000 učesnika.
Studija je objavljena u Evropskom časopisu za preventivnu kardiologiju i objašnjava kako se pokazalo da konzumiranje čokolade više od jednom sedmično dobro djeluje za vaše srce.
Naravno, budite umjereni i nemojte pretjerati s ukusnom poslasticom, ali ne treba vas ni gristi savjest ako bez čokolade ne možete zamisliti svoj dan, kažu istraživači, piše LadBible.
"Naša studija sugerira da čokolada pomaže u održavanju zdravlja krvnih žila srca. U prošlosti su klinička istraživanja pokazala da je čokolada korisna i za krvni pritisak i za krvne sudove. Čokolada sadrži nutritivna svojstva koja su dobra za srce poput ksantina, polifenola i stearinske kiseline", kazao je autor studije doktor Chayakrit Krittanawong s Medicinskog fakulteta u Teksasu Baylor.
Preporučuje se konzumiranje nekoliko puta sedmično, a dobra vijest je da nije određeno koja vrsta čokolade je najbolja, pa tako možete sami birati.