Mučnina, akne i srčani problemi su neželjeni efekti prekomjernog konzumiranja mlijeka
Iako je mlijeko za većinu ljudi dio svakodnevne prehrane, njegovo pretjerano konzumiranje može biti loše za naše zdravlje, piše Insider. Možete osjetiti mučninu
Sudeći prema istraživanju Nacionalnog zdravstvenog instituta, 65 posto odraslih ima neku vrstu netolerancije na laktozu. To su gotovo tri od četiri osobe širom svijeta.
Simptomi mogu uključivati mučninu i, u ekstremnim slučajevima, povraćanje nakon konzumiranja mliječnih proizvoda koji sadrže laktozu, a to su mlijeko, sladoled i sir.
Netolerancija na laktozu je najčešća kod ljudi iz Azije, Južne Amerike ili Afrike, sudeći prema istraživanjima.
I usprkos tome što je sve popularnije, zdravstveni stručnjaci ne preporučuju piti sirovo mlijeko.
Previše mlijeka može izazvati nadutost i probleme s probavom
Ako se ne razbolite od mlijeka, možete biti osjetljivi na laktozu i to može izazvati probleme poput: nadutosti, grčeva ili proljeva.
Ako ne možete lako probaviti laktozu, ona putuje kroz vaš probavni sustav i razgrađuju je bakterije iz crijeva i to je proces fermentacije. Neželjeni efekti tog procesa su plinovi i druge probavne tegobe, uzrokovane netolerancijom na laktozu.
Hormoni koji se nalaze u komercijalnim mliječnim proizvodima mogu pogoršati stanje vaših akni
Čak i ako probavite laktozu, možete iskusiti druge probleme koje stvaraju mliječni proizvodi koji sadrže hormone.
Smatra se da ovo u vašem tijelu utječe na akne, narušavajući regulaciju inzulina kroz nešto što se zove "inzulinu sličan faktor rasta 1". Čini se da obrano mlijeko najviše pogoršava akne, pa ako vam to ne predstavlja problem, razmislite o punomasnom mlijeku koje daju krave koje nisu tretirane hormonima.
Punomasni mliječni proizvodi mogu biti zdravi, ali dovode do konzumiranja previše kalorija
Mliječni proizvodi su hranjivi i sadrže važne vitamine i minerale, kao što su kalcij, kalij i vitamin B12. Međutim, oni često sadrže dosta masti, što ih čini kaloričnom hranom.
To nije nužno loša stvar, jer su istraživanja pokazala da visokokalorična prehrana, zapravo, može spriječiti pretilost. Nije jasno zašto, ali sadržaj masti sadrži neke metaboličke povlastice i zbog njih se osjećate sito i zadovoljno nakon jela.
Međutim, ako pokušavate smršavjeti, imajte na umu da bilo kakav gubitak težine ili masti ovisi o smanjenju unosa kalorija, tako da dodatne kalorije u siru ili šlagu u vašoj kavi mogu poremetiti vaš trud.
Previše mlijeka izaziva određene vrste raka
Uprkos povremenim i individualnim efektima mlijeka na čovjeka, postoje i one trajne posljedice.
Neka istraživanja su došla do zaključka da je prekomjerno konzumiranje mlijeka povezano s rizikom od određenih vrsta raka, kao što su rak prostate ili rak dojki. Ipak, druge studije nisu pronašle istu vezu između prekomjernog konzumiranja mlijeka i povećanog rizika od određenih vrsta raka. Mnoge ove studije su epidemiološke, što znači da se promatraju pojave u bolesti u populaciji tijekom vremena i mogu se ustanoviti samo korelacije, ali ne i uzročno-posljedične veze.
Druga istraživanja utvrdila su da mlijeko može dovesti do manjeg rizika od drugih tipova raka, kao što je rak debelog crijeva.
Mlijeko može povećati rizik od srčanih bolesti, ali ga sir i jogurt mogu smanjiti
Efekti mlijeka na zdravlje srca su još složeniji. Istraživači su došli do zaključka da mlijeko može povećati rizik od srčanih oboljenja za mali, ali značajan postotak.
Međutim, konzumiranje drugih mliječnih proizvoda, kao što je sir, zapravo može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i učiniti da živimo duže.
Istraživači još uvijek rade na tome da saznaju zašto je to tako, ali može imati neke veze s tim kako su molekule masti i proteina drugačije raspoređene u mlijeku, nego u siru i jogurtu.