Top 100
76

Na godišnjoj listi najboljih sireva svijeta TasteAtlasa su dvije vrste iz BiH: Možete li pretpostaviti koje?

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kako se približava kraj godine gastro vodič Taste Atlas predstavlja svoje godišnje liste najboljih jela i kuhinja svijeta, a među njima našla se i ona koja donosi popis najboljih sireva na svijetu.

Navodeći da je dugo očekivana i široko raspravljana godišnja lista najbolje ocijenjenih sireva na svijetu objavljena predstavili su top 100 vrsta u ovoj kategoriji.

Kad se radi o "predstavnicima" Bosne i Hercegovine - na 45. mjestu našao se livanjski sir, dok je 63. poziciju zauzeo sir iz mjeha.

Prve tri pozicije drže italijanske vrste sireva - parmigiano reggiano, mozzarella di bufala campana te stracchino di crescenza. Kad se radi o regionalnim vrstama - na devetoj poziciji je pljevaljski sir, na 34. njeguški, a na 44. miročki sir.

Popularni gastro vodič nedavno je objavio i listu najboljih kuhinja u svijetu, a na 27. mjestu ove liste našla se i bh. kuhinja.

Najbolje ocijenjene kuhinje u svijetu rangirane prema prosječnim ocjenama najbolje ocijenjenih jela i prehrambremnih proizvoda svake zemlje.

Tako su Italija i Japan zabilježili su istu prosječnu ocjenu, ali Italija je i ove godine zauzela prvo mjesto zbog više ocjene svog najbolje ocijenjenog jela - pizze. Na trećem mjestu se našla grčka kuhinja, a četvrto i peto mjesto zauzele su portugalska i kineska kuhinja.