Legendarna "Noma"
151

"Najbolji restoran na svijetu" zatvara svoja vrata, za večeru tamo trebate izdvojiti 950 KM

I. B.
Noma je više puta proglašen "najboljim restoranom na svijetu"
Noma je više puta proglašen "najboljim restoranom na svijetu"
Legendarni danski restoran "Noma" koji je više puta proglašen najboljim na svijetu, odlučio je zaključiti svoju priču i od iduće godine zatvoriti vrata za brojne posjetitelje koji su ga posjećivali.

Noma je jedan od najhvaljenijih restorana na svijetu, a njen vlasnik i chef restorana René Redzepi nosi titulu najgenijalnijeg i najutjecajnijeg kuhara svoje ere.

Za ovo mjesto smatra se da je "formiralo" novu nordijsku kuhinju te je i populariziralo u svijetu. Otvorena prije dvije decenije u Kopenhagenu, Noma je do danas stekla čak tri Michelinove zvjezdice, privlačeći u svoje prostorije brojne gurmane i turiste širom svijeta.

Upravo to pomoglo joj je da postane neizostavno ime pri vrhovima listi najboljih svjetskih restorana.

U fokusu Nome se lokalne i sezonske namirnice, svježa riba i samoniklo bilje. Redzepi je svake godine kreirao tri menija, od po 20-tak sljedova, a one trenutne još uvijek možemo pronaći na zvaničnoj stranici restorana. Tu je navedeno i koliko košta gastronomska avantura na jednom ovakvom mjestu.

Prema stranici Nome, trenutno je u toku jelovnik "divljač i šuma" koji podrazumijeva jela sa zelenim lisnatim povrćem i cvijećem, gljivama, bobičastim voćem i drugim šumskim plodovima. On će trajati sve do 18. februara. Ukoliko se odlučite za večeru, koja se poslužuje od utorka do petka, za degustacijski meni potrebno je izdvojiti 3.500 DKK, odnosno 950 KM.

Ukoliko večeru želite začiniti s kombinacijom vina potrebno je doplatiti 1.800 DKK (420 KM), a s kombinacijom sokova 1.300 DKK (341 KM).

S druge strane, za ručak koji se poslužuje samo subotom, degustacijski meni košta 5500 DKK, odnosno 1.446 KM s uključnom kombinacijom vina, dok je cijena istog menija sa kombinacijom sokova 5.000 DKK, odnosno 1.315 KM.

Unatoč visokim cijenama, posjetitelji ovog restorana uvijek su bili oduševljeni njegovom uslugom, a sudeći po recenzijama i komentarima, navodili su kako odlazak u Nomu "vrijedi svakog novčića".

Ipak, čini se da veliki uspjeh nekada ne može biti garancija sigurne budućnosti.

Laboratorij umjesto restorana, kreativni direktor na mjestu glavnog kuhara

Nakon što je proveo dugi niz vremena poslužujući jela vrhunske kvalitete, Redzepi je svoj pothvat odlučio privesti kraju, a od naredne godine Nomu planira pretvoriti u "laboratorij ishrane" s nazivom Noma 3.0.

Redzepi je otvorio dušu za New York Times otkrivši kako su zahtjevi za vođenjem vrhunskog restorana na najvišoj mogućoj razini - nemogući, odnosno neodrživi.

Chef Rene Redzepi (Foto: The New York Times)
Chef Rene Redzepi (Foto: The New York Times)

"Bit će to pionirska testna kuhinja posvećena radu na inovacijama hrane i razvoju novih okusa, koja će dijeliti plodove naših napora dalje nego ikad prije. Naš cilj je stvoriti trajnu organizaciju posvećenu revolucionarnom radu u hrani, ali i redefinirati temelje za restoranski tim, mjesto gdje možete učiti, riskirati i rasti", navodi se u saopštenju na zvaničnoj stranici restorana.

Noma 3.0 je bila u fazi planiranja posljednje dvije godine, tokom razdoblja koje je bilo izuzetno teško za mnoge u ovoj industriji.

Noma nudi vrhunske usluge (Foto: The New York Times)
Noma nudi vrhunske usluge (Foto: The New York Times)

"Ako nas je pandemija nečemu naučila, to je koliko naši snovi mogu biti krhki i koliko ova industrija može biti nevjerovatno naporna i teška", rekao je Redzepi nakon što je primio nagradu za najbolji restoran na svijetu 2021. godine.

Iste godine je, nagovještavajući Nomin preokret, istakao i kako je tim "proveo posljednjih godinu i pol dana sanjajući o nečemu", a da sada to "idu ostvariti". Na ovaj način, s pozicije glavnog kuhara restorana, Redzepi će zauzeti mjesto glavnog kreativnog direktora.

Kako je istaknuto, uskoro bivši restoran i dalje će povremeno primati goste, no njegovim ljubiteljima to, nakon godina provedenih u njemu, zasigurno neće biti nešto što je dovoljno.