Obrok u restoranu ne mora biti izazov: Uz nekoliko trikova uživat ćete u hrani bez straha od debljanja
"Našim pacijentima preporučujemo da jedu hranu s niskim udjelom ugljikohidrata jer su ugljikohidrati vaš najveći izvor kalorija. Umjesto toga, odlučite se za više proteina i vlakana. To su namirnice s niskim glikemijskim indeksom, što znači da se sporije razgrađuju i sporije oslobađaju glukozu, sprečavajući fluktuacije u nivou šećera u krvi", rekao je.
Za početak kada idete u restoran, preskočite glavno jelo i naručite dva predjela. Na taj način uživate u raznolikosti okusa bez uzimanja velike količine hrane, čime držite unos kalorija pod kontrolom.
Uvijek birajte jela koja sadrže nemasne proteine kao što su piletina na žaru, riba ili tofu. Kombinirajte ih s povrćem ili mahunarkama bogatim vlaknima. Salate s proteinima, čorbe od povrća te povrće kuhano na pari odličan su izbor.
Vodite računa o preljevima, umacima i prilozima. Zatražite preljeve sa strane i odlučite se za preljeve na bazi sirćeta umjesto kremastih preljeva. Odaberite priloge kuhane na pari, na žaru ili pečene umjesto prženih opcija.
Ako odlučite naručiti glavno jelo, razmislite o tome da ga podijelite ili zatražite pola porcije. Alternativno, možete zatražiti kutiju za ponijeti kada obrok stigne i odmah odvojiti polovicu za drugi obrok.
Također, pića mogu biti skriveni izvor kalorija. Držite se vode, gazirane vode ili nezaslađenog čaja. Izbjegavajte slatka pića i ograničite unos alkohola jer mogu i povećati apetit.