Niste zadovoljni prženicama koje ste pripremili? Zahvaljujući ovim trikovima će svaki put biti savršene
Naime, profesionalni kuhari navode da trebate voditi računa da hljeb ne bude previše tanak kada ga izrežete. Idealno je da prženice budu debljine 1,5 centimetara. Nikada nemojte koristiti u potpunosti svjež hljeb prilikom pravljenja prženica.
Uvijek ih pržite na ulju, a ne na puteru. Vodite računa o tome da ulje bude dobro zagrijano. Idealna mjera za smjesu j 1/4 šoljice mlijeka i jedno jaje na dvije kriške hljeba.
U zavisnosti od toga šta preferirate, prženice možete poslužiti uz pavlaku, sir, ajvar, džem...
Poreklo recepta za prženice nije poznato, mada se određena verzija pojavljuje u rimskom kuharu iz 14. stoljeća, koji se često pripisuje Apicijusu.
U njemu piše da se bajati hljeb potopi u mlijeko i proprži da bi se riješio problem bajatog ukusa.