Obilježena Sedmica turske kuhinje: Okusi pokrajine Hatay predstavljeni u BiH i širom svijeta

Pokrajina Hatay je 26. gastronomski grad svijeta kojeg je identifikovala UNESCO-ova Mreža kreativnih gradova, stoga su njeni specijaliteti bili u fokusu ovogodišnje Sedmice turske kuhinje koja je obilježena u periodu od 21. do 27. maja širom svijeta.
U našoj zemlji, Ured za kulturu i turizam pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske u BiH održao je niz aktivnosti, a obilježavanje Sedmice turske kuhinje započelo je svečanom večerom za predstavnike bh. medija i food bloggere u Ambasadi Republike Turske u Sarajevu.
Turski chef iz Hataya, Kamil Agar, predstavio je ovogodišnji meni koji se, između ostalog, sastojao od sljedećih jela:
- Biberli ekmek - pogača začinjena sosom od crvene paprike

- Humus

- Kisir - salata od sitnog bulgura

- Tepsi kebab - kebab pripremljen u pećnici

- Salata od maslina

- Kunefe - kadaif desert sa sirom

Tokom večere, ali i cjelokupne manifestacije, prisutni su se upoznavali s bogatom hatayskom kuhinjom koja sadrži 650 različitih jela, predjela i deserta.
U ovoj kuhinji kombinuje se visokokvalitetno maslinovo ulje, žitarice, mahunarke, povrće i voće, autohtono bilje i začini uzgajani na plodnom mediteranskom tlu.
"Turska kuhinja je nadaleko poznata u svijetu. Ove godine smo tu bili s jelima iz Hataya. Mi ovdje ne predstavljamo samo okuse turske hrane, već je predstavljamo u više dimenzija. Jela koje se pripremaju usmjerena su na isticanje i naglašavanje zdravog i tradicionalnog karaktera turske kuhinje bez otpada, što je ekološki održiva tradicija okusa uz uravnotežen i zdrav način života", rekao je savjetnik za kulturu i turizam u Ambasadi Republike Turske Ahmet Atabas.

Tokom Sedmice turske kuhinje, jela iz Hataya po prvi put su spremali i učenici Srednje ugostiteljsko-turističke škole iz Sarajeva te Srednje škole "28. juni" iz Istočnog Sarajeva u kuhinji Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS). Također, ona su se kuhala i na odsjecima turkologije na univerzitetima u Tuzli i Sarajevu.

Osim što je zasnovana na filozofiji nultog otpada, sofra i zajednički objed turske kuhinje imaju posebno mjestu u kulturi ovog naroda.
Ova godišnja gastronomska manifestacija održava se drugi put i to pod pokroviteljstvom turskog predsjedništva i uz podršku Ministarstva kulture i turizma, a diplomatska predstavništva širom svijeta održala su brojne aktivnosti i kampanje u sklopu Sedmice turske kuhinje promovišući okuse Hataya na gastro sceni.