Gastro manifestacija
17

Obilježena Sedmica turske kuhinje: Okusi pokrajine Hatay predstavljeni u BiH i širom svijeta

I. B.
U Bosni i Hercegovini je prošle sedmice nizom aktivnosti obilježena Sedmica turske kuhinje, globalna manifestacija gdje su javnosti predstavljena jela južne turske provincije Hatay.

Pokrajina Hatay je 26. gastronomski grad svijeta kojeg je identifikovala UNESCO-ova Mreža kreativnih gradova, stoga su njeni specijaliteti bili u fokusu ovogodišnje Sedmice turske kuhinje koja je obilježena u periodu od 21. do 27. maja širom svijeta.

U našoj zemlji, Ured za kulturu i turizam pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske u BiH održao je niz aktivnosti, a obilježavanje Sedmice turske kuhinje započelo je svečanom večerom za predstavnike bh. medija i food bloggere u Ambasadi Republike Turske u Sarajevu.

Turski chef iz Hataya, Kamil Agar, predstavio je ovogodišnji meni koji se, između ostalog, sastojao od sljedećih jela:

  • Biberli ekmek - pogača začinjena sosom od crvene paprike
Biberli ekmek
Biberli ekmek
  • Humus
Humus
Humus
  • Kisir - salata od sitnog bulgura
Kisir
Kisir
  • Tepsi kebab - kebab pripremljen u pećnici
Tepsi Kebabi
Tepsi Kebabi
  • Salata od maslina
Salata od maslina (Ilustracija: Shuttestock)
Salata od maslina (Ilustracija: Shuttestock)
  • Kunefe - kadaif desert sa sirom
Kunefe
Kunefe

Tokom večere, ali i cjelokupne manifestacije, prisutni su se upoznavali s bogatom hatayskom kuhinjom koja sadrži 650 različitih jela, predjela i deserta.

U ovoj kuhinji kombinuje se visokokvalitetno maslinovo ulje, žitarice, mahunarke, povrće i voće, autohtono bilje i začini uzgajani na plodnom mediteranskom tlu.

"Turska kuhinja je nadaleko poznata u svijetu. Ove godine smo tu bili s jelima iz Hataya. Mi ovdje ne predstavljamo samo okuse turske hrane, već je predstavljamo u više dimenzija. Jela koje se pripremaju usmjerena su na isticanje i naglašavanje zdravog i tradicionalnog karaktera turske kuhinje bez otpada, što je ekološki održiva tradicija okusa uz uravnotežen i zdrav način života", rekao je savjetnik za kulturu i turizam u Ambasadi Republike Turske Ahmet Atabas.

Tokom Sedmice turske kuhinje, jela iz Hataya po prvi put su spremali i učenici Srednje ugostiteljsko-turističke škole iz Sarajeva te Srednje škole "28. juni" iz Istočnog Sarajeva u kuhinji Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS). Također, ona su se kuhala i na odsjecima turkologije na univerzitetima u Tuzli i Sarajevu.

Osim što je zasnovana na filozofiji nultog otpada, sofra i zajednički objed turske kuhinje imaju posebno mjestu u kulturi ovog naroda.

Ova godišnja gastronomska manifestacija održava se drugi put i to pod pokroviteljstvom turskog predsjedništva i uz podršku Ministarstva kulture i turizma, a diplomatska predstavništva širom svijeta održala su brojne aktivnosti i kampanje u sklopu Sedmice turske kuhinje promovišući okuse Hataya na gastro sceni.