Zdravi i sočni mafini
6

Otkrijte tajnu savršeno pečenih mafina uz pomoć jednostavnog trika s rižom

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mafini su omiljeni zbog brzine pripreme i odličnog okusa, bilo da su slani ili slatki. Iako papirne korpice sprječavaju lijepljenje, one često upijaju masnoću i ulje iz tijesta, što može utjecati na ukus i teksturu gotovih mafina.

No, dok su papirne korpice praktične jer sprječavaju lijepljenje mafina za kalup, one također upijaju svu masnoću i ulje iz tijesta, što može utjecati na teksturu i ukus vaših mafina.

Ako želite da mafini budu zdraviji, postoji jednostavan trik koji može poboljšati njihov okus i teksturu. Prvo, u kalup za mafine stavite malo riže, a zatim preko njega stavite papirne korpice u koje ćete izliti tijesto.

Riža će tokom pečenja upiti višak masnoće, a mafini će biti manje masni, ali ipak sočni i mekani. Ova metoda ne samo da doprinosi zdravijem okusu, već može učiniti mafine još ukusnijim, jer se smanjuje količina masnoće koja bi inače ostala u korpicama.

Na kraju, kada izvadite mafine iz pećnice, primijetit ćete da je višak ulja nestao, a mafini ostali sočni i savršeno pečeni.

Ako želite još dodatnih promjena, možete isprobati i razne druge zdravije alternative, kao što su kokosovo ulje ili biljna ulja, koja također mogu pomoći u smanjenju masnoće, a istovremeno dati mafini poseban okus.