Isprobajte prvom prilikom
82

Glavni sastojci su tamna čokolada i banane: Ovo su najmekši mafini koje možete napraviti

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Mafini su postali sve popularniji deserti, a naročito zbog jednostavne pripreme, ali praktičnosti kada želite spakovati slatkiš za posao ili izlet s djecom.
Riječ je o vrlo mekanim mafinima, čiji su glavni sastojci tamna čokolada i banane.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • 200 grama brašna
  • 50 grama kakaa
  • jedna kašičica praška za pecivo
  • jedna kašičica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 120 mililitara mlijeka sobne temperature
  • četiri zrele banane
  • 50 mililitara ulja
  • 100 grama šećera
  • dva jajeta sobne temperature
  • 200 grama tamne čokolade

Priprema:

U jednoj posudi pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj posudi sipajte mlijeko. Za to vrijeme viljuškom izgnječite bananu i usitnite čokoladu. Dio čokolade ostavite za ukrašavanje, a ako imate čokoladne kapljice, možete ih iskoristiti za dekoraciju.

U posudu s mlijekom dodajte banane, šećer, jaja, ulje i usitnjenu čokoladu. Pomiješajte i potom je spojite sa posudom u kojoj su brašno i ostali sastojci. Smjesa ne smije biti pregusta. Rernu upalite na 180 stepeni, a smjesu rasporedite u kalupe. Ukrasite mafine s ostatkom čokolade i pecite nekih 20 minuta.