Radite li to i vi?
3

Otkrivamo vam zašto se mnogi nakon prekida okreću konzumiranju slatkiša

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kada nas nešto do te mjere pogodi kao prekid veze, obično se okrećemo prejedanju uglavnom nezdravih slatkiša i hrane poput pizze i sladoleda, a sada znamo i zbog čega je to tako.

Prekidi mogu izazvati različite reakcije kod različitih ljudi, piše Global News. Ipak, nijedan prekid nije potpun bez prehrane koja slijedi nakon njega. Elle Woods baca čokoladu na svoj televizor nakon prekida u filmu Legally Blonde, a Bridget Jones jede prekrasan sladoled, umotana u deku, nakon prekida s Markom Darcyjem.

"Korištenje hrane kao izvora utjehe u trenucima tuge prilično je često, posebno ako ste povrijeđeni", kaže blogerica za hranu, Laura Keogh: "Kada prolazimo kroz bol, potrebno nam je nešto da nas tješi. Očito, mi posežemo za hranom".

Istraživanje tvrtke za ispitivanje tržišta, iz 2017. godine, došlo je do zaključka da dvije trećine ljudi ima posebnu, ukusnu hranu na koju se oslanjaju kada su uznemireni. Najpopularniji je sladoled, a prate ga pizza, pržena hrana i kolači. Studija je pokazala da je ova hrana ljudima najpotrebnija u prvih pet sedmica nakon prekida, kada je očaj, obično, na svom vrhuncu.

Iako je "emocionalno prejedanje" stigmatizirano kao loše ponašanje, konzumiranje hrane kao odgovor na vaše emocije prilično je normalno i, uglavnom, bezopasno, sudeći prema riječima dijetetičara iz New Yorka, Christy Harrison.

Oni koji redovito ograničavaju sebi jelo, umjesto da sebi dopuste da uživaju u njemu, imaju veće šanse zapasti u stres koji njih jede, na duže staze, pokazala je jedna studija iz 2018. godine koja je izvršena u Nizozemskoj. Sljedeće godine napravljena je i studija na temelju koje je ustanovljeno da ljudi uglavnom ne dobivaju prekomjernu težinu od poslastica koje konzumiraju nakon prekida.

Kada smo depresivni, okrećemo se hrani

Razdoblje tuge nakon prekida obično će se smanjiti u roku od nekoliko mjeseci, ovisno o svakom pojedincu.

"Međutim, ako upadnete u dosta ozbiljnije stanje, poput depresije, vaša se prehrana može promijeniti", kaže psiholog, dr. Simon Sherry: "Depresija može imati učinke koji povećavaju apetit i ti će ljudi opisivati nešto što predstavlja obrazac za "jedenje za suočavanje". To je nekada poznato i kao "emocionalno jedenje".

Dodaje kako oni jedu kako bi pokušali regulisati često teške emocije koje se javljaju s depresijom.

"Hrana može biti izlaz od samokritikovanja ili negativnih pogleda na sebe, koji su povezani s depresijom. Gubljenje vaše rutine tokom ovog stanja može vam smanjiti volju za kuhanjem ili izradom zdravijih izbora u prehrani i to je razlog zbog kojeg neki ljudi žude za brzom hranom", objašnjava.

Ako se suočavate s tugom ili bolom, nastavite unositi protein, jedite maslac od kikirikija, suho voće ili umjereno uravnotežene grickalice i to bi vam moglo pomoći u smanjivanju žudnje za lošom hranom.

Ako se morate prepustiti lošem prekidu, Keogh preporučuje recepte kao što su špagete prelivene vinom, taco pizza i slično: "Ugljikohidrati su pravi ugođaj. Kada plačete, potrebne su vam ove stvari".