Redovno ga unosite
18

Ovaj esencijalni nutrijent trebate unositi ako imate anksioznost ili dijabetes

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Osim što pomaže našem tijelu da funkcionira kako treba, jedan dodatak može pomoći kod brojnih zdravstvenih problema

Ako imate posla s anksioznošću, depresijom ili zdravstvenim stanjima poput dijabetesa, jedan "esencijalni nutrijent" bi mogao biti od pomoći.

LloydsPharmacy sugerira da bi ovaj dodatak trebao biti dio vaše svakodnevne prehrane. A ako nije u vašim obrocima, suplementi su pristupačna alternativa.

Naime, magnezij je moćan izvor dobrobiti, koji igra ključnu ulogu u funkcionisanju našeg tijela. To je ključno u pretvaranju hrane koju konzumiramo u energiju i podržava naše paratireoidne žlijezde, što je od vitalnog značaja za održavanje zdravih kostiju.

Iako je potrebno više istraživanja da bi se u potpunosti razumjeli efekti magnezija, vjeruje se da pomaže u liječenju dijabetesa, kardiovaskularnih problema kao što su srčani udari, visoki krvni pritisak i moždani udari, pa čak i migrene. Pored toga, predlaže se da bi magnezij mogao biti efikasan tretman za stanja kao što su anksioznost, stres i depresija.

NHS savjetuje da je muškarcima od 19 do 64 godine potrebno 300 mg magnezija dnevno, dok je ženama iste starosne grupe potrebno 270 mg. Ako vaša ishrana ne osigurava dovoljno magnezija i morate da pribjegnete suplementima, težite da ne uzimate više od 400 mg dnevno.

Previše magnezija može dovesti do dijareje, upozorava Lloyds Pharmacy. Ako razmišljate o dodavanju suplemenata u svoju rutinu, najbolje je prvo se posavjetovati sa svojim liječnikom opće prakse ili farmaceutom, posebno ako imate postojeće zdravstveno stanje.