Palačinci bez jaja i mlijeka odlični su za one koji ne vole ili ne smiju jesti ove namirnice
Ovaj recept odličan je za one koji ne smiju ili ne žele jesti jaja i mlijeko.
Za pripremu palačinaka bez mlijeka potrebno vam je litar vode, obične ili mineralne, 500 grama brašna, pola praška za pecivo, četiri kašike šećera, jedan vanilijin šećer, pola kašike soli i naribana korica pola limuna.
Sve sastojke umutite mikserom, prvo s pola količine vode. Potom dodajte i ostatak vode i dobro izmiješajte masu tako da ne ostaju grudvice.
Ukoliko koristite palačinke za desert, u smjesu možete dodati i jednu kesicu vanilijinog šećera. Ako ćete palačinke puniti slanim namazima i smjesama, možete staviti malo više soli.
Smjesu je dobro ostaviti da odstoji od 15 do 30 minuta prije pečenja palačinaka.
Palačinke potom pecite na ulju ili puteru i na kraju napunite željenim sastojcima. Kako kažu kulinarski stručnjaci, bit će isti kao da ste ih pravili s mlijekom.