Bogat vitaminom C
74

Peršun proglašen najotrovnijom biljkom u 2023., evo kada ga treba izbjegavati

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Peršun je na našem području vrlo popularna biljka u ishrani, a već drugi put dobija status najotrovnije biljke. To samo pokazuje da moramo biti pažljivi kada biramo namirnice koje redovno konzumiramo. Međutim, ovo ne znači da peršun morate u potpunosti izbaciti iz svoje ishrane.
Ovu "titulu" dobili su iz posebnog botaničkog vrta Wandsbek, koji su za njemački časopis Fruchthandel objasnili kako je ovu biljku i dalje moguće konzumirati.

Peršun je zdrav i bogat vitaminom C, koji jača imunološki sistem, a sadrži vitamin K i željezo u tragovima, a jedenje lišća peršuna potpuno je bezopasno pa se mnogi pitaju kako da je proglašen otrovnim.

Naime, ovdje se radi o drugom dijelu biljke, a to su cvjetovi. On je dvogodišnja biljka i u prvoj godini rastu listovi koje možete svakodnevno konzumirati. Međutim, u drugoj godini počinju se razvijati cvjetne stabljike, čiji žuti cvjetovi imaju sjemenke koje sadrže peršinovo ulje, a u kojem su određeni toksini prisutni u visokim koncentracijama.

Ovi toksini nalaze se u svim dijelovima biljke peršina i odgovorne su za aromatičan okus i karakterističan miris peršina. Međutim, oni su puno više koncentrirani u sjemenkama i stoga su sjemenke peršuna štetne za zdravlje.

Jedan od toksina apiol, tvar je koja može djelovati na glatka mišićna vlakna mokraćnog mjehura, crijeva i maternice. Osim toga, neke studije su pokazale da su velike količine apiola kancerogene. Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija je zaključila da kada jedete peršun unosite oko 10.000 puta manje od opasne doze.