Obratite pažnju
1

Pet znakova upozorenja da jedete previše ugljikohidrata

Piše: N. C.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Iako svi ugljikohidrati pripadaju istoj kategoriji makronutrijenata, nisu svi ugljikohidrati jednaki. Vjerovatno ste čuli za jednostavne i složene ugljikohidrate, ali razumijevanje razlike može imati veliki utjecaj na vaše zdravlje.

Jednostavni ugljikohidrati, koji se nalaze u hrani poput kolača, bombona i slatkih pića, brzo se probavljaju i uzrokuju skokove šećera u krvi. Nasuprot tome, složeni ugljikohidrati – koji se nalaze u voću, povrću, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i sjemenkama – probavljaju se sporije, dajući stabilnu energiju.

Ako niste jako aktivni ili premašujete preporučenu količinu ugljikohidrata dnevno, možda ih unosite previše. Iako to može biti izazovno odrediti, evo pet znakova koji bi mogli sugerirati da pretjerujete s ugljikohidratima.

Povećanje težine

Jeste li ikada primijetili da vam je odjeća malo pripijena ili da vam broj na vagi ide prema gore? Konzumiranje previše jednostavnih ugljikohidrata – poput pizze, čipsa i slatkih poslastica – može dovesti do debljanja. Ove rafinisane ugljene hidrate je često lako prejesti i nedostaju im esencijalne hranljive materije. Budimo iskreni, kada ste zadnji put odmjerili odgovarajuću porciju čipsa? Velike su šanse da ste se zatekli kako bezumno žvaćete pravo iz vrećice.

Visok nivo šećera u krvi

Bilo da pijuckate slatki čaj, otvarate sok, pijuckate frappuccino ili jedete kolačiće, rafinirani ugljikohidrati mogu uzrokovati skok šećera u krvi. Kada jedete ugljikohidrate, vaše tijelo ih razlaže u glukozu, oblik šećera koji ulazi u vaš krvotok. Glukoza je neophodna za napajanje vašeg tijela, ali previše konzumiranja, a ne prave vrste, može dovesti do stalnih skokova. Ovaj prekovremeni rad može dovesti do visokog nivoa šećera u krvi, triglicerida i hroničnih zdravstvenih stanja poput dijabetesa tipa 2.

Da biste podržali uravnotežen nivo šećera u krvi, ograničite slatke poslastice i umjesto toga odlučite se za složene ugljikohidrate poput cjelovitih žitarica i voća.

Nadutost i zatvor

Osjećate se naduto ili patite od zatvora? Konzumiranje previše rafiniranih ugljikohidrata, poput bijelog hljeba i slatkih grickalica, može istisnuti hranu bogatu vlaknima koja podržava zdravu probavu.

Hrana bogata vlaknima, poput voća, povrća, integralnih žitarica, orašastih plodova i sjemenki neophodna je za nesmetano kretanje stvari. Vlakna ne samo da sprečavaju zatvor, već i pospešuju rast zdravih crijevnih bakterija i pomažu da se hrana lakše kreće kroz probavni trakt sprječavajući nadimanje. Ako vaša dijeta obiluje rafiniranim ugljikohidratima, pokušajte ih zamijeniti opcijama bogatim vlaknima.

Niska energija

Ako je vaš tanjir uglavnom ispunjen rafiniranim ugljikohidratima, možda propuštate važne nutrijente za povećanje energije koji se nalaze u hrani bogatoj proteinima. Nutrijenti poput željeza, koje se nalazi u govedini, morskim plodovima, sočivu i pasulju, pomažu u transportu kiseonika kroz tijelo i podržavaju nivoe energije. Konzumiranje previše rafiniranih ugljikohidrata i nedovoljno hrane bogate proteinima može dovesti do osjećaja umora i potencijalnog nedostatka mikronutrijenata.

Depresija

Novo istraživanje je otkrilo vezu između visokog unosa šećera i povećanog rizika od depresije kod odraslih, što sugerira da konzumiranje previše šećera može negativno utjecati na mentalno zdravlje. Dok depresiju uvijek treba rješavati profesionalac, promjene u ishrani poput smanjenja šećera mogu pomoći.

S druge strane, druge studije također pokazuju da jedenje šarene hrane bogate hranjivim tvarima poput voća i povrća zapravo može poboljšati vaše raspoloženje. Svakodnevno konzumiranje osam ili više porcija voća i povrća dovelo je do toga da se ljudi osjećaju sretnijima, poboljšali su njihovo blagostanje i osjećaj zadovoljstva.