Četiri zdrava ugljikohidrata koja trebate jesti ako želite smršaviti
Ugljikohidrati često imaju lošu reputaciju u svijetu dijeta, ali oni su suštinski dio uravnotežene prehrane i pružaju energiju potrebnu vašem tijelu za funkcioniranje.
Ugljikohidrati često imaju lošu reputaciju u svijetu dijeta, ali oni su suštinski dio uravnotežene prehrane i pružaju energiju potrebnu vašem tijelu za funkcioniranje.
Zbog količine vlakana koja su zdrava za ljudsko tijelo i probavu neke vrste žitarica sadrže manju količinu ugljikohidrata od ostalih.
Ako ste ikada eksperimentisali s dijetom s niskim udjelom ugljikohidrata, možda ste bili zapanjeni koliko je efikasna i koliko je namjere potrebna da smanjite potrošnju škroba u vašoj ishrani.
Ugljikohidrati su esencijalni dio uravnotežene prehrane, koji tijelu daju energiju. Međutim, nisu svi ugljikohidrati jednaki.
Ugljikohidrati su često loši, ali igraju ključnu ulogu u uravnoteženoj prehrani, posebno kada je u pitanju gubitak kilograma.
Ugljikohidrati su osnovni dio uravnotežene prehrane, služe kao primarni izvor energije za tijelo. Međutim, nemaju svi ugljikohidrati isti učinak na zdravlje.
Ugljikohidrati su obično na "lošem glasu" zbog velikog broja kalorija. No, ne bismo ih u potpunosti trebali izbaciti iz ishrane. S druge strane, ne biste trebali ni pretjerivati jer bi to moglo prouzrokovati debljanje i još neke simptome.
Doručak se smatra najvažnijim obrokom u danu, a posebno trebate obratiti pažnju na ugljikohidrate koje unosite. Započinjanje dana sa zdravim ugljikohidratima može značajno utjecati i na upravljanje šećerom u krvi i na ciljeve mršavljenja.
Složeni ugljikohidrati, koji se često nalaze u cjelovitim žitaricama, mahunarkama, povrću i voću, bitne su komponente uravnotežene prehrane, a nutricionisti preporučuju konzumiranje kvinoje i slatkog krompira.
Iako su ugljikohidrati na "lošem glasu" zbog svoje visoke kalorijske vrijednosti, oni su i dalje neophodni za ljudski organizam. Mnogi ljudi se u procesu mršavljenja odlučuju smanjiti njihov unos, ali zapravo bi im u tom procesu više pomoglo da izaberu kvalitetnije ugljikohidrate.