Izbjegavjate ih
43

Pet najgorih ugljikohidrata koji povećavaju šećer u krvi i uzrokuju debljanje

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Ugljikohidrati su esencijalni dio uravnotežene prehrane, koji tijelu daju energiju. Međutim, nisu svi ugljikohidrati jednaki.

Dok se složeni ugljikohidrati, poput cjelovitih žitarica i povrća, sporo probavljaju i pružaju trajnu energiju, rafinirani ili jednostavni ugljikohidrati mogu imati negativniji utjecaj.

Ove vrste ugljikohidrata, koje se nalaze u hrani poput bijelog hljeba, slatkih grickalica i prerađene hrane, mogu brzo povećati razinu šećera u krvi. S vremenom, česti skokovi šećera u krvi mogu dovesti do rezistencije na inzulin, povećanog skladištenja masti i debljanja.

Đevrek

Obično se prave od rafiniranog pšeničnog brašna, pecivama nedostaju vlakna koja se nalaze u cjelovitim žitaricama, što uzrokuje brz porast glukoze u krvi nakon konzumiranja. Ovaj skok potiče oslobađanje inzulina za regulaciju šećera u krvi, što može dovesti do povećanog skladištenja masti. Uz to, gustoća kalorija đevreka može biti visoka, a njihova konzumacija možda neće pružiti trajni osjećaj sitosti koji dolazi s opcijama bogatim vlaknima i hranljivim sastojcima.

Mafini

Mafini, koji se često smatraju pogodnim i ukusnim izborom za užinu ili doručak, mogu doprinijeti povećanju nivoa šećera u krvi i povećanju tjelesne težine zbog svog tipično visokog sadržaja šećera i rafiniranog brašna. Rafinirani ugljikohidrati u muffinima brzo se razgrađuju u glukozu, uzrokujući brzo povećanje nivoa šećera u krvi. To potiče oslobađanje inzulina za regulaciju šećera u krvi, što može dovesti do povećanog skladištenja masti tokom vremena.

Slatkiši

Slatkiši, iako ih ljudi možda ne smatraju ugljikohidratima, oni se prave uglavnom od ugljikohidrata. Obično su vrlo bogati šećerima i sirupima što može dovesti do skokova šećera u krvi, kao i povećanja tjelesne težine.

Kada se konzumira, brzi priliv šećera iz bombona uzrokuje brzi porast glukoze u krvi, pokrećući oslobađanje inzulina kako bi se nivoi vratili na normalu. Ponavljajući ciklus skokova šećera u krvi i naknadnog oslobađanja inzulina može dovesti do povećanog skladištenja masti tokom vremena.

Konzervirano voće

Konzervirano voće može izgledati kao zgodna i ukusna opcija, ali često ima lošu stranu za vaše zdravlje. Sirup u kojem se ovo voće čuva obično je prepun dodatog šećera, što može uzrokovati brzi skok nivoa šećera u krvi nakon konzumiranja. Česta konzumacija takvih slatkih sirupa može doprinijeti fluktuacijama energije i žudnji. Štaviše, prekomjerni unos šećera može s vremenom dovesti do usporavanja metabolizma, što ga čini izazovnijim za efikasno upravljanje težinom.

Žitarice

Žitarice koje se često doživljavaju kao zgodna jutarnja opcija, mogu imati značajne implikacije na zdravlje. Mnoge komercijalno dostupne žitarice su opterećene rafiniranim šećerima i prerađenim ugljikohidratima, što doprinosi brzom porastu nivoa šećera u krvi kada se konzumira. Ovaj skok obično prati kasniji pad, što dovodi do fluktuacija u nivou energije i potencijalne žudnje za hranom s više ugljikohidrata. Ponavljajuća konzumacija takvih žitarica također može doprinjeti usporavanju metabolizma tokom vremena, čineći upravljanje težinom još izazovnijim.