Uvrstite ih u ishranu
43

Tri najbolja ugljikohidrata koja reguliraju glukozu u krvi i kontrolišu težinu

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Ugljikohidrati su osnovni dio uravnotežene prehrane, služe kao primarni izvor energije za tijelo. Međutim, nemaju svi ugljikohidrati isti učinak na zdravlje.

Neki ugljikohidrati, posebno oni bogati vlaknima i s niskim glikemijskim indeksom, mogu pomoći u regulaciji nivoa glukoze u krvi i održavanju zdrave tjelesne težine. Ovi ugljikohidrati se sporije probavljaju, sprečavajući skokove šećera u krvi i osiguravajući trajnu energiju.

Ova tri ugljikohidrata trebali biste uključiti u svoju ishranu za bolju regulaciju glukoze i kontrolu težine.

Slatki krompir

Slatki krompir ima relativno nizak glikemijski indeks u poređenju sa drugim ugljikohidratima. To znači da uzrokuju sporiji, postupniji porast nivoa šećera u krvi, pomažući u održavanju stabilnih nivoa glukoze i smanjuju rizik od skokova inzulina.

Slatki krompir nudi hranljivu alternativu bijelom krompiru zbog svog nižeg glikemijskog indeksa, koji pomaže u sprečavanju brzih skokova nivoa glukoze u krvi. Njegovi složeni ugljikohidrati i sadržaj vlakana potiču trajno oslobađanje energije i zdravlje probave. Bogati su vitaminima A i C, kalijum i antioksidansi, koji pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i podstiču trajnu energiju tokom dana.

Chia sjemenke

Omega-3 masne kiseline u chia sjemenkama mogu poboljšati osjetljivost na inzulin, što pomaže u efikasnijem regulaciji nivoa šećera u krvi. Ovo može pomoći u boljoj kontroli glukoze u krvi. Chia sjemenke apsorbiraju značajnu količinu vode i šire se u želucu, stvarajući supstancu nalik gelu. Ova ekspanzija povećava osjećaj sitosti i smanjuje ukupni unos kalorija, što olakšava kontrolu težine.

Mahunarke

Mahunarke, kao što su grah, leća i slanutak, vrlo su efikasne za regulaciju glukoze u krvi i kontrolu težine zbog svog impresivnog nutritivnog profila. Bogate dijetalnim vlaknima, mahunarke usporavaju probavu i apsorpciju ugljikohidrata, što pomaže u sprječavanju naglih skokova nivoa šećera u krvi i potiče stabilniju kontrolu glukoze.

Mahunarke su bogate dijetalnim vlaknima, rastvorljivim i nerastvorljivim. Vlakna igraju ključnu ulogu u usporavanju probave i apsorpcije ugljikohidrata. Rastvorljiva vlakna formiraju gel nalik supstanca u probavnom traktu, zadržavajući šećere i usporavajući njihovu apsorpciju u krvotok, to pomaže da se izgladi odgovor glukoze u krvi nakon obroka, promovišući stabilnije nivoe tokom vremena.