Odrasle osobe bi trebale imati između 45 i 65 posto svog dnevnog energetskog unosa iz ugljikohidrata, ali nažalost vrlo često pretjeraju s unosom istih.
Uvijek ste naduti
Ako ste stalno naduti, ugljikohidrati bi mogli biti glavni krivac. Šećer iz ugljikohidrata može smanjiti raznolikost zdravih bakterija u ljudskim crijevima, čineći naš probavni sistem tromim, nakon čega se javlja nadutost.
Pored toga, bakterije u vašem debelom crijevu fermentiraju vlakna, škrob i neke šećere, koji proizvode plinovite spojeve u tijelu. To se najčešće događa kada konzumiramo rafinisane ugljikohidrate.
Debljate se
Prekomjerna konzumacija ugljikohidrata vjerovatno će dovesti do debljanja. To je zato što su ugljikohidrati bogati kalorijama. Slatka hrana sadrži otprilike polovinu kalorija iz ugljikohidrata drugih sastojaka koji nisu slatki, a to se posebno odnosi na brašno.
Međutim, nisu uvijek problem slatkiši, koji dovode do viška kalorija, a samim time i kilograma. Naime, ljudi često jedu krompir (koji je bogat ugljikohidratima) zajedno s masnoćama i raznim umacima koji imaju veliku kalorijsku vrijednost.
Imate akne
Odrasle osobe također mogu imati akne. Razlog za to može biti genetika, ali akne mogu biti pokazatelj da nešto nije uredu s našom ishranom. To je zato što šećeri iz ugljikohidrata povećavaju proizvodnju androgena, koji su povezani s hormonskim aknama.
Imate problema sa spavanjem
Problemi sa spavanjem mogu imati različite uzroke, ali ako volite jesti razne grickalice ili slatkiše pred spavanje, to bi moglo predstavljati problem. Ugljikohidrate koje ste pojeli, tijelo treba preraditi u šećer i to nije problem tokom dana, ali pred spavanje, tijelo treba odmarati.
Stalno ste umorni
Ako se osjećate posebno umorno, ugljikohidrati bi mogli pridonijeti tom letargičnom stanju. Moždana magla i glavobolje također su simptomi prekomjernog konzumiranja ugljikohidratima.
Konzumiranje previše ugljikohidrata može povećati vaš šećer u krvi, a zatim dovesti do naglog pada zbog kojeg se osjećate umorno. Kako biste izbjegli pad, kombinirajte ugljikohidrate s drugim nutrijentima poput proteina i vlakana.