Proces mršavljenja
0

Najzdraviji ugljikohidrati koje možete jesti i gubiti na težini

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Ugljikohidrati su često loši, ali igraju ključnu ulogu u uravnoteženoj prehrani, posebno kada je u pitanju gubitak kilograma.

Kako se jesen približava, uključivanje zdravih ugljikohidrata u vaše obroke može podržati vaše ciljeve mršavljenja. Različiti ugljikohidrati osiguravaju esencijalne hranjive tvari i vlakna koja pomažu u regulaciji apetita i stabilizaciji nivoa šećera u krvi.

Ovi zdravi ugljeni hidrati mogu da vas duže osjećaju sitima, smanje žudnju i podignu nivo energije, što vam olakšava da ostanete na pravom putu sa svojim naporima za mršavljenje tokom hladnijih mjeseci.

Slanutak

Slanutak je bogat proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, što ih čini vrijednim dodatkom svakoj ishrani. Visok sadržaj proteina u slanutku može pomoći u promicanju osjećaja sitosti, potencijalno smanjujući ukupni unos kalorija i pomažu u kontroli težine.

Ovsene pahuljice

Minimalno obrađene cjelovite žitarice, poznate su po svojim zdravstvenim prednostima i potencijalu za ubrzavanje metabolizma. Za razliku od instant zobi, cjelovite žitarice se proizvode usitnjavanjem cijele zobene krupice na manje komade, čuvajući njihovu nutritivnu vrijednost i sadržaj vlakana. Bogate su rastvorljivim vlaknima, koja mogu pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi i poboljšanju osjetljivosti na inzulin.

Batat

Batat, slatki krompir, nije samo ukusan, već nudi i značajne prednosti za metabolizam i cjelokupno zdravlje. Ovo korjenasto povrće bogato je vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima, što ih čini izborom bogatim hranljivim sastojcima. Visok sadržaj vlakana u slatkom krompiru omogućava sitost, što može pomoći u kontroli težine i podržati brži metabolizam.