Saša se danas odlučio za knedle sa šljivama i podijelio je recept.
"Knedle od šljiva moraju biti mekane, ne smiju biti žilave. Ovo je starinski i meni najbolji recept za domaće knedle od šljiva. One moraju biti i fine i mekane, a ne samo izgledati kao knedle i to je nabitnije u ovom receptu koji uvijek uspije", rekao je Saša.
Potrebno vam je 1,2 kilograma krompira, dvije kašike ulja, jedna kašika soli, dvoje jaja, 300 grama glatkog brašna, šećer, prezla i šljive bez košpica. Osim toga, potreban je veliki lonac vode zasoljen jednom malom kašikom soli.
Krompir trebate skuhati i ispasirati, te ostaviti da se ohladi 20 minuta. Dodati ulje, so, jaja i dobro promiješati, a potom dodati glatko brašno i umijesiti. Tijesto će biti ljepljivo, ali Saša kaže kako je to sasvim uredu jer će knedle ispasti još bolje.
Šljivama odstraniti košpicu. Oblikovati knedle i u njih staviti po jednu ili pola šljive, te šećera. Kendle stavljati u lonac kipuće vode koja je posoljena. Čim isplivaju, izvadite ih vani.
Na ulju ispržiti kratko prezlu, pa dodati knedle i promiješati. Po želji posipati sa šećerom i poslužiti.
"Knedle su savršene, upravo onaj okus koji očekujete. Starinski kao da ih je pravila baka. Nisu žilave baš zbog svega objašnjenog u video receptu. A što je najbitnije, ovo su knedle od šljiva koje uvijek uspiju ako se budete pridržavali uputa iz videa", poručio je Saša.