Alice Beer, stručnjakinja za savjete potrošače u emisiji This Morning pričala je o trikovima za skladištenje hrane koji joj produžuju vijek, a jedan od savjeta odnosio se baš na krastavce.
U razgovoru s voditeljima Phillipom Schofieldom i Holly Willoughby, Alice je podigla jedan krastavac: bio je od prošle sedmice, već prilično kašast, i nije bilo druge nego baciti ga. Alice je razrezala taj krastavac i moglo se vidjeti da je potamnio oko rubova te postao mokar i mljackav.
"Stajao je u jednome od onih plastičnih omota iz supermarketa", kazala je Alice.
U idućem kadru izvadila je krastavac koji je stajao u hladnjaku u plastičnoj hermetički zatvorenoj posudici, uz jedan trik: Bio je u vodi kojoj je dodala malo sode bikarbone.
"Soda bikarbona alkalizira plijesan na kori krastavca. Pogledajte ga",rekla je Alice, pokazujući savršeno svježi krastavac kojem je kora još uvijek bila čvrsta i nije bilo ni traga tome da se počeo kvariti.
Voditeljica je probala komad krastavca te potvrdila da je ostao svjež i hrskav, dok Alice pojašnjava da takav u vodi sa sodom bikarbonom može ostati i sedmicama.
Drugi način čuvanja krastavaca da mu produžite svježinu je umotati ga u papirnati kuhinjski ubrus. Dakle, skinite plastiku u kojoj ste ga donijeli iz supermarketa, operite ga i dobro osušite. Kad se osuše, zamotajte ih u papirnati ubrus, mali peškir ili kuhinjsku krpu, i stavite u plastičnu vrećicu s patentnim zatvaračem. Peškir će upijati višak vlage. Međutim, nemojte potpuno zatvoriti vrećicu, dobro je ostaviti ju malo otvorenu. Naime, krastavcima je potrebna cirkulacija zraka.