Na incijativu Ambasade BiH u Poljskoj, ovaj poznati putopisac i gastronom snima promotivni serijal o gastro i turističkoj ponudi BiH, koji će biti emitovan na poljskoj nacionalnoj televiziji, a na Tjentištu je isprobao specijalitete ovog kraja - gulaš od divokoze, pitu zeljanicu ispod sača, domaći sir i salatu od srijemuša.
"Hrana je odlična, sve je prirodno i domaće. Gulaš od divokoze je raritet, čudo, toga u Poljskoj nema, samo u Austriji", priča Robert Makłowicz na solidnom našem jeziku.
Prije Tjentišta, snimio je četiri epizode u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru i Trebinju, a petu će, nakon "Sutjeske", završiti u Višegradu.
On je istakao da je budućnost BiH u turizmu, koji je nazvao najboljom vrstom industrije. Robert Makłowicz je i istoričar, pa je u Nacionalnom parku Sutjeska, pored prirodnih ljepota, obišao i spomenike iz Drugog svjetskog rata.
"Film Sutjeska je meni i mojoj generaciji jedan od najvažnijih u životu", naveo je on.
Za BiH kaže da je mozaik hrane i kulture.
"Ova zemlja je čudo, čista ljepota. Dosta Poljaka putuje do Dalmacije i najbolje bi bilo da uzmu jednu sedmicu više i putuju kroz BiH", istakao je poljski gastronom, čije su emisije veoma popularne među njegovim zemljacima.
Dražen Brdar iz Turističke organizacije Banja Luka kaže da je ovo odlična promocija gastrokulture i prirodnih ljepota BiH.
"Poljska ima oko 37 miliona stanovnika, a Makłowicz na društvenim mrežama ima oko pet miliona pratilaca", istakao je Brdar.
On je naveo da Makłowicz u sredinama koje promoviše snima jela karakteristična za to podneblje.
"U Banjoj Luci smo snimali ono što je specifično za Banju Luku - banjalučki ćevap, sir trapist, Nektar pivo. U Sarajevu je to bila tarhana čorba, u Mostaru punjena pljeskavica, a u Trebinju pastrmka iz Trebišnjice i grah poljak", rekao je Brdar.
On je naveo da će prva epizoda o Banjoj Luci biti emitovana 22. maja.