Neumorno gase
149

Požar na Tjentištu stavljen pod kontrolu, helikopterske ekipe rade veliki posao

D. Be.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Požar na Tjentištu je stavljen pod kontrolu, potvrdio je direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić.

Helikopterski timovi Helikopterskog servisa RS-a, Oružanih snaga BiH i MUP-a Srbije neumorno gase požar, a stigla je konačno dobra vijest da je požarište pod kontrolom.

Malo prije ove vijesti razgovarali smo sa poručnikom brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane Oružanih snaga BiH Asimom Demirovićem koji nam je rekao da su tokom gašenja velikog požara na Tjentištu dva helikoptera danas izbacila oko 55 tona vode.

Kaže da s kolegama iz Helikopterskog servisa RS-a i MUP-a Srbije lete koordinisano i u dogovoru.

"Pogoditi požarište je možda i najlakši posao, ali zbog visoke temperature i nadmorske ima i dosta problema", dodao je.

Dva požara su lokalizovana na području Tjeništa, a danas su se fokuirali na treće koje je također lokalizovano.

"Sutra nastavljamo s aktivnostima", kaže Demirović.

Šteta na Zelengori je već dostigla višemilionske cifre, a posljedice po endemske vrste i biodiverzitet bit će poznate tek nakon potpunog obuzdavanja požara.

Helikopterske jedinice i vatrogasci na terenu će biti do kasnih noćnih sati.

Boban Kusturić je rekao da dva helikoptera Helikopterskog servisa RS-a i dva helikoptera Helikopterske jedinice MUP-a Srbije prelaze na gašenje požara oko Bileće.

"Da nisu došli helikopteri iz Srbij, naši helikopteri HS RS-a i OS BiH ne bi mogli požar staviti pod kontrolu i on bi zasigurno eskalirao", dodao je Kusturić.