Prvi somuni zamirisali u Torontu zahvaljujući Sarajliji Alenu i njegovoj supruzi Sanji
Alen je Sarajlija koji je odrastao na Koševskom Brdu, a Sanja je kaže nam od svuda po malo. Rodila se u Beogradu, živjela u Igalu, Trebinju, najduže u Kuli, u Vojvodini i naravno u Sarajevu. Upoznali su se dok su studirali na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu. No, put ih je sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća odveo u Kanadu, baš kao i mnogo drugih koji su odlučili potražiti sreću dalje od nereda koji su tada trajali na našim prostorima.
U Kanadi već 20 godina imaju svoj grafički studio, a od početka ove godine počeli su da se bave i somunima.
"Ideja da pravimo somune se rodila iz prijeke potrebe. U Torontu se imaju kupiti super ćevapi, najbolji su ili kod Mrakovića ili kod Seje u Maku, zavisi koga pitate i ko u kojem dijelu grada živi. Dakle imaju dobri, izvanredni, ćevapi, ali sve do sada nije bilo somuna. Samo zamislite kako bi vam bilo pojesti ćevape sa recimo, kiflom umjesto somuna. Ne ide, zar ne? Isto kao, naprimjer, ćevapi s kečapom, bez luka. Zbog toga smo prije mjesec dana otvorili pekaru", kaže nam Alen.
Od tada je u Torontu nastala prava pomama za sarajevskim somunima. Somune su počeli prodavati u martu ove godine i od samog početka su bili ohrabreni prijemom kod kanadskih kupaca."Za ekskluzivnog prodavača smo izabrali Courage Foods, što je mala prodavnica zdrave hrane, stacionirana nedaleko od naše trenutne lokacije na Kingston Roadu u istočnom dijelu Toronta. Vlasnici Karen i Jim O’Brian su bili oduševljeni somunima i duboko smo im zahvalni na podršci koja je omogućila da naš proizvod uvedemo na tržište i uspostavimo prisustvo u komšiluku u kojem smo namjeravali otvoriti radnju", kaže nam Alen.
Oduševljeni sugrađani
A onda su otvorili radnju Somun Superstar. Po samom nazivu možete zaključiti da se sve vrti oko svježe ispečenih somuna. Alen i Sanja ih prave u malim količinama, tako da je u svako doba tokom dana na policama dostupan svjež, topao somun.
Somune prodaju na komad, a također ih koriste za pripremu sendviča koji su inspirisani bosanskom kuhinjom. Ponudu su ograničili na svega četiri različita sendviča, od kojih su tri sa ćevapima i jedan vegetarijanski. No, naravno najpopularniji je "Classic" ćevapčići sendvič s lukom i kajmakom.
"Njega u stopu slijedi 'Loaded' sendvič sa ćevapima, kajmakom, ljutim paprikama, kiselim krastavcima i ajvarom: savršena kombinacija gdje su izbalansirane raznovrsne teksture i ukusi. Kao poslasticu nudimo četvrtinu somuna sa kajmakom i pekmezom, gdje se spajaju slankasti i bogati okus kajmaka sa slatkoćom pekmeza i blago dimljenim okusom somuna. A kad ima malo pečeniji somun sa zagorjelom koricom, tek tad je savršeno", priča nam Sanja. Ono što je interesantno jeste da njihova pekara ima otvoreni koncept. Prostor je organiziran tako da je pećnica smještena u centru i ograđena je staklom, tako da gosti mogu da vide i sam proces, pravljenja tijesta, oblikovanja i pečenja. Somune pripremaju isključivo na tradicionalni način što je i vremenski dosta zahtjevno, no to im ne smeta jer to vole i zanimljivo im je raditi."Na samom početku smo primijetili da je somun jedinstven proizvod po tome što ljudi koji ga prvi put u životu probaju odmah naprave konekciju sa nečim iz njihovog jelovnika. Kažu: 'Znaš s čim bi somun bio dobar?' i što je zapanjujuće, to uvijek stvarno radi. Probali smo somune sa svim i svačim od indijskog jalfrezi curryja do hamburgera od lososa, i uvijek je izvrsna kombinacija. Nama poznata tekstura i miris somuna izvanredno nadopunjava ukuse iz raznovrsnih kulinarskih tradicija, i po tome se somun savršeno uklapa u bogati pejsaž kanadske ishrane, koja je obilježena uticajima sa svih strana svijeta, pogotovo u multikulturalnom metropolisu kao što je Toronto", kaže nam Alen.
Brendiranje bh. tradicionalne kuhinje
Pekara Somun Superstar smještena je u dijelu grada gdje uglavnom žive Kanađani britanskog porijekla, no vikendom je, priča nam Sanja, vikendom je pun ljudi s područja bivše Jugoslavije.
"Redovno se dešava da nam gosti kažu da su putovali i po sat, dva, tri, četri (koliko treba da se stigne iz Ottawe) da bi kupili somune. Svi se lako identifikuju sa somunima, ćevapima, ajvarom, kajmakom, pekmezom, ali somuni imaju posebno mjesto u srcima Sarajlija", rekla nam je Sanja.
Kaže nam da su moderni potrošači prezasićeni prehrambenim proizvodima koji se spravljaju u industrijskim postrojenjima, te da cijene magiju, šarm i neposrednost tradicionalnog, ručnog načina pripreme hrane. Sigurna je da postoji potencijal da se osim somuna i ćevapa na svjetsko tržište donesu mnogi bh. proizvodi koji se pripremaju na jedinstven način.
"Sjeverna Makedonija je izvanredno kapitalizirala svoju tradiciju pripreme vrhunski kvalitetnog ajvara, koji je široko dostupan na kanadskom tržištu. Ne vidim zašto, naprimjer, slatko od dunja ili pekmez od šljiva ne bi isto tako mogao biti na policama kanadskih supermarketa. Mi trenutno koristimo italijanski 'Menz & Gasser' pekmez jer jedino on zadovoljava naše kriterije, no bili bi spremni razgovarati sa bosanskim proizvođačima i pomoći koliko možemo ne bi li se takvi i slični proizvodi promovirali na kanadskom tržištu", rekla je.
Nadaju se da će dolaskom prvog snijega, somuni još više osjećati kod kuće na Kingston Roudu te da će njihov miris niz ulicu i vatrica iz pećnice biti još primamljivija za njihove sugrađane.