Ususret blagdanu
258

Recept za tradicionalni bajramski kolač: Kako pravilno izrezati baklavu

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Ususret jednom od najvećih muslimanskih blagdana domaćice spremaju posebnu trpezu. Neizostavni dio bajramske sofre su tradicionalna bosanska jela, a naročito slastice. Kraljica bajramskih kolača svakako je baklava.

Tradicionalne kolače bosanske kuhinje karakteriše agda, kojom se slastice prelivaju. Agda je preliv koji se pravi od šećera i vode. Tradicionalno za blagdanske dane pripremaju se baklava, ružice, hurmašic, ali i tufahije. U nastavku donosimo recept baklave koji je sastavni dio tradicionalne kuhinje.

Potrebni sastojci:

  • 1 kg gotovih jufki (kora) za baklavu

  • 900 g mljevenih oraha

  • 100 g krupno sjeckanih oraha

  • 150 g šećera

  • 250 g putera

  • 100 ml ulja

Za agdu:

  • 1 kg šećera,

  • voda

  • limun

Način pripreme:

Prvo napraviti agdu kako bi se ohladila kada baklava bude pečena. Kuhati vodu i šećer 10-ak min. Ako želite pred kraj dodajte sok od pola limuna.

Nakon što pripremite agdu, krenite u pripremu baklave. Uzmite tepsiju te je premažite uljem. Kore izrezati na veličinu tepsije. Orahe i prezlu izmiješati. Najprije redati u tepsiju 3 kore svaku premazati uljem. Četvrtu posuti mješavinom oraha i prezle, petu premazati uljem. Tako redati do kraja, jednu premazati uljem, sljedeću posuti orasima dok se ne potroši sav materijal. Na kraju 3 kore premazati samo uljem kao na početku.

Kada je baklava gotova potrebno je isjeći. Izgled baklave je također veoma bitna te vam u nastavku donosimo dva načina na koja možete pravilno izrezati ovaj tradicionalni kolač.

Šablon rezanja baklave na zvijezdu (Foto: Pinterest)
Šablon rezanja baklave na zvijezdu (Foto: Pinterest)

Prvi i ujedno dosad najpoznatiji i najčešće korišten način je sjećenja baklave je "rezanje na rombove". Ova opcija je možda najprikladnija za početnike koji se možda ne usuđuju eksperimentisati s drugačijim potezima noža.

Naime, u ovom slučaju se prave uspravne i ravne te poprečne ukošene linije koje zajedno kreiraju romb - prepoznatljiv izgled baklave.

Drugi nešto kompliciraniji način je "rezanje na zvijezdu" pa je bitno ostati skoncentrisan i pratiti šablon (fotografija ispod) koji je dostupan na internetu.

(Foto: Pinterest)
(Foto: Pinterest)

Iako ćete se možda više namučiti prilikom ovakvog rezanja baklave, kada završite ponosit ćete se jer će krajnji ishod biti odličan. Naime, u centru tepsije će se nalaziti zvijezda iz koje se dalje šire krakovi te to djeluje zaista primamljivo i apetitli.

Pečenje baklave:

Baklava se peče 50 minuta u prethodno zagrijanoj rernu na 200 stepnei. Prvih 10 minuta peći na 200 stepeni, a potom smanjiti na 180 stepeni pa peći idućih 30 minuta na 180 stepeni. Na kraju pečenja ponovo pojačati temperaturu na 200 stepeni pa peći još 10 minuta.