Produžite mu rok trajanja
2

Sačuvajte svježinu mlijeka uz samo jedan kuhinjski sastojak

Piše: L. R.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ukoliko imate veće količine mlijeka ili ga jednostavno ne pijete mnogo, mogli biste isprobati ovaj jednostavan trik.
Skladištenje hrane je nešto o čemu uvijek razmišljamo, pogotovo kada je želimo smanjiti životne troškove. Mlijeko je jedna od onih namirnica koja je sigurna nakon zamrzavanja, ali kao takvu bi je trebali iskoristiti u roku od tri mjeseca.

Međutim, ako ste otvorili mlijeko i ne planirate ga iskoristiti u narednih nekoliko dana, postoji jedna vrlo jednostavna metoda za "produžavanje roka".

Ako ste jedna od onih osoba koja ne koristi mnogo mlijeka pa vam često dugo stoji u frižideru, probajte trik sa solju. Možda će zvučati čudno, ali dodavanje samo prstohvata soli vašem mlijeku može pomoći da ono duže ostane svježe bez da se zgruša.

Treba istaknuti da punomasno mlijeko ne može duže stajati, dok mlijeko sa smanjenim udjelom masti i obrano mlijeko može trajati više i do sedam dana.

Važno je napomenuti da mlijeko uglavnom nema klasični rok trajanja odnosno datum do kojeg smijete konzumirati proizvod. Obično ćete na tetrapaku pronaći izraz "najbolje upotrijebiti do" što znači da može biti sigurno i nakon tog datuma. Važno je da miriše kao i inače.

Također, često se savjetuje da mlijeko uvijek trebate čuvati u najhladnijem dijelu frižidera, a nikada na vratima. Mlijeko koje ne koristite također možete zamrznuti u posudama za led, a nakon zamrzavanja staviti u vrećice za zamrzavanje i koristiti po potrebi.