Salata, kraljica trpeze: Uz ove praktične savjete, nikad vam neće nedostajati inspiracije
Salate su u prvom planu zdrave prehrane. Ne postoje pravila kada su sastojci u pitanju. Zelena salata, krumpir, riža, pašta ili grah, bilo koja namirnica koju obožavate je dobrodošla u vašoj salati. Bez obzira na godišnje doba, izaberite ono što pronađete na tržnici, u supermarketu ili u svom zamrzivaču. Ni cijena nije važna, jer ukusna salata može se pripremiti od bilo čega što će probuditi vaš apetit.
Spremanje vrhunske salate je umjetnost
Salata mora biti višeslojna, živahna i iznenađujuća. Cilj je napraviti nešto što će uzbuditi vaša nepca. Tajna je u bogatstvu okusa, boja i teksture. Ako se držite ovih načela, nijedan zalogaj neće biti isti.
Otkrivamo vam nekoliko smjernica za spremanje vrhunske salate koja će biti izvrsnog okusa i koja će goditi vašem tijelu. Slijedi nekoliko prijedloga.
Za početak, izaberite podloguPrvi korak je osmisliti kakvu salatu želite napraviti. Najčešće se za podlogu koristi zeleno povrće, jer pruža hrskavost, okus, vlakna i pregršt vitamina, antioksidansa i minerala. Zeleno povrće nema puno kalorija, a možete se odlučiti za rimsku zelenu salatu, špinat i matovilac. Što je zelenilo tamnije, hranjivost je veća, tvrdi Health and Style.
Dvije šalice zelenila su sasvim odgovarajuća podloga. Možete izabrati nešto od sljedećih namirnica:
- zelena salata
- maslačak
- blitva
- matovilac
- rikola
- rimska zelena salata
- špinat
- krompir
Ovo je trenutak kada svojoj salati dajete sočnost i šarenilo okusa, teksture i boja. Povrće je najčešći izbor za salatu zbog male količine kalorija i hranjivosti koja će vam dati energiju. Što je više sastojaka, više je i izvora hranjivih tvari. Raznobojne salate su ugodan prizor, zato slobodno pomiješajte zeleno, crveno, žuto, narandžasto i ljubičasto povrće. Sa psihološke tačke gledanja, to će vam otvoriti apetit.
Izaberite najmanje dvije vrste namirnica i stavite po dvije šalice svake od njih. Evo što možete staviti u svoju salatu:
- artičoke
- šparoge
- cikle
- paprike babure
- brokule
- prokulice
- mrkve
- cvjetače
- celer
- kukuruz
- komorač
- krastavac
- grašak
- luk
- gljive
- mahune
- papričice
- rajčice
- tikvice
- dinje
- lubenice
- jabuke
- marelice
- avokado
- bobičasto voće
- grožđe
- grejp
- kivi
- mango
- mandarine
- naranče
- breskve
- kruške
- ananas
- šljive
- nar
Sada dolazimo do dijela gdje vaša salata postaje pravi pravcati obrok tako što ćete dodati bjelančevine. Dobro obratite pažnju na vrstu mesa i mliječnih proizvoda koje dodajete u ovoj fazi kako biste izabrali namirnice koje su dobre za vaše zdravlje. Ako dodajete kuhana jaja, piletinu s roštilja ili puretinu, mahunarke ili ribu, neka to bude umjerena količina. Za sada preskočite sir i orašasto voće, jer ih možete dodati u idućem koraku.
Mahunarke
- slanutak
- leća
- grašak
- edamame
- soja
- crni grah
- pinto grah
- razne sorte šarenog graha
- kikiriki
- školjke
- rakovi
- pastrva
- tunjevina
- losos
- sardine
- dagnje
- škampi
- govedina
- piletina
- svinjetina
- janjetina
- puretina
- jaja
Sada je trenutak za dodavanje onog tajnog sastojka koji daje posebnost i teksturi i okusu. On je taj koji će odlučiti u kojem pravcu će se razvijati čarolija okusa vaše salate. Neka to bude namirnica s malo više kalorija u umjerenoj količini. Začini i bilje su idealan način kako pospješiti okus, a za teksturu možete iskoristiti kockice pečenog kruha ili trakice od tortilje.
Pojačivači teksture i okusa
- komadići slanine
- kestenje
- chia sjemenke
- brusnice
- kockice pečenog kruha
- ljute paprike
- masline
- umak pesto
- kiseli krastavci
- kokice
- tostirana kvinoja
- suho grožđe
- salsa
- mrvljena tortilja ili čips
- bilo koja vrsta orašastog voća (badem, lješnjak, kikiriki, indijski orah)
- bilo koja vrsta sjemenki (chia, bundevino, suncokretovo, sezam)
- bilo koja vrsta sira (cheddar, kozji, Mozzarella, parmezan, feta)
- bosiljak
- vlasac
- korijander
- mirodija
- komorač
- lavanda
- menta
- origano
- peršin
- kiselica
- kim
- cimet
- klinčić
- kardamom
- đumbir
- senf
- muškatni oraščić
- aleva paprika
- papar I na kraju, ukusni preljev
- 2 kašičice balsamico octa
- 2 kašićice senfa Dijon
- 5-6 kašičica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 kašićice fino usitnjenog luka kozjak ili slatkog luka
- sol i papar po želji
- trećina šoljice nemasnog jogurta
- 2 kašičice svježeg soka od limuna
- kašićica maslinovog ulja
- 2 kašičica vinskog octa
- 2 kašičice umaka Worcestershire
- kašićica paštete od sardele
- kašičica senfa Dijon
- mljeveni bijeli luk
- pola kašičice papra
Preljev na salati je kao šlag na torti. Važno je ne pretjerati s njime kako ne bi "prevladao" salatu. Ako ste uklopili okuse koje ste htjeli, ne morate staviti puno preljeva. Obratite pažnju da ga ne presolite i da recept ne obiluje kalorijama i mastima. Neka to bude neki lagan preljev, ocat ili vinegret.
Recept za vinegret balsamico
Recept za kremastu domaću Cezar salatu