Ako želite produžiti rok trajanja vaših jagoda, morat ćete ih prebaciti u frižider. Najbolji način da to učinite je da ih stavite u jednu hermetički zatvorenu posudu, jer tako mogu ostati svježe i do sedam dana.
Važno je istaknuti da postoji dva načina čišćenja jagoda, koji se najčešće ističu kao najpravilnija. Jedan način navodi kako jagode ne bismo trebali prati do konzumiranja, dok drugi način ističe da bismo jagode trebali oprati u 100 mililitara bijelog oca i 500 mililitara vode kako bi se riješili bakterija i plijesni.
Koji god način da izaberete, nakon toga slijedite ove korake.
Nemojte ih rezati
Cijele jagode duže će se oduprijeti kvarenju od izrezanih komadića jagoda. Čuvajte cijelo pakovanje baš kao što ste ih pronašli u marketu ili na tržnici, a to podrazumijeva da ostavite i njihove listove.
Koristite paprine ubruse
Obložite plastičnu ili staklenu posudu papirnatim ubrusima. Ovi papirnati ubrusi će upiti vlagu i spriječiti da se na jagodama stvori plijesan.
Stavite jagode u jedan red
Jagode se sporije kvare ukoliko ih možete staviti u jedan red, jer će tako smanjiti prijenos plijesni s jagode na jagodu. Ukoliko nemate dovoljno posuda ili prostora za određenu količinu jagoda, možete ih držati u originalnom pakovanju, ali onda razmislite da stavite papirnati ubrus između svakog reda kako bi smanjili kontakt i vlagu.