Evo šta trebate jesti
32

Najbolja hrana za održavanje hidratacije tokom ljetnih vrućina

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tokom toplotnog talasa voda nije jedina stvar koja vam je potrebna za hidrataciju, a u tome vam mogu pomoći i određene namirnice poput krastavaca, lubenice ili zelene salate.

Ako planirate provoditi puno vremena na otvorenom, trebat će vam i elektroliti. Mogu se naći u sportskim pićima, suplementima i određenim namirnicama. Osim što će vas održavati hidratiziranim, pomoći će vam da dopunite minerale koje izbacujete znojenjenm.

Neke namirnice su hidratantne i pune elektrolita i nutrijenata, što vam može pomoći da utažite žeđ. Većina namirnica sadrži određenu količinu vode, ali vjerovatno vas neće iznenaditi kada saznate da su voće i povrće na vrhu liste.

Procjenjuje se da 20 do 30 posto potreba za tekućinom može doći iz hrane, uključujući voće i povrće. Kombinacijom određenih namirnica možete povećati hidrataciju. Kada se traži adekvatna rehidratacija, ugljikohidrati, tekućina i natrijum su ključni.

Lubenica i dinja - Lubenica nije samo voće koje je sinonim za ljeto, već je i vrlo hidratantno. Sastoji se od 92 posto vode i sadrži antioksidanse, važne nutrijente poput vitamina A i C, magnezija, vlakana i likopena (pigment koji se nalazi u crvenom, žutom ili narandžastom voću i povrću). Dinja se također sastoji od 90 posto vode i dobar je izvor kalijuma, folata, kao i vitamina A i C.

Krastavci se sastoje od 95 posto vode i od vitamina kao što su vitamin K, magnezijum i kalij. Ovo osvježavajuće povrće se lako može dodati u salate, sendviče, vodu ili jesti samostalno. Njegov visok sadržaj vode ga čini niskokaloričnim i idealnom hranom koju možete dodati u svoju prehranu ako želite da smršate i da se duže osjećate sito.

Jagode - ovo voće je puno antioksidansa, vitamina i minerala poput vitamina C, mangana i folata. Lako se dodaje u smoothieje, jogurte, salate ili jede samostalno. Jagode se sastoje od 91 posto vode, što ih čini savršenim voćem za utaživanje žeđi.

Zelena salata i ostalo lisnato povrće - Zelena salata se sastoji od 96 posto vode i sadrži folne kiseline, vlakna i vitamine K i A. Špinat je bogat gvožđem, folnom kiselinom, kalcijumom i vitaminima C i A.

Citrusno voće - Citrusi se obično sastoje od oko 80 posto vode, što ih čini dobrim opcijama za hidrataciju. Također su bogati vitaminom C i vlaknima i dobri su za podršku vašem imunološkom sistemu. Čak su dovoljno raznovrsni da se dodaju voćnim salatama, jedu samostalno, dodaju u vodu ili salate, pa čak i kao marinada za piletinu ili ribu.