Savjeti stručnjaka
11

Ova dva napitka mogu povećati rizik od raka

Piše: D. V.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Izbor zdravih napitaka jednako je bitan kao i izbor zdrave hrane. Ipak, mnoge osobe se nesvjesno odlučuju za pića koja se reklamiraju kao "zdrava", a u suštini mogu sadržavati sastojke koji povećavaju rizik od raka.

Prema riječima zdravstvenih stručnjaka, određeni napici poput gaziranih pića mogu dovesti do upala, naštetiti zdravlju stanica ili doprinijeti drugim negativnim djelovanjima.

Ukoliko napitak ima "voće" u nazivu ne znači da je zdrav. Onkologinja dr. Sue Clenton pojašnjava da voćni sokovi i sportski napici često sadrže velike količine šećera.

"To može doprinijeti debljanju, upalama, povećanom riziku od različitih vrsta raka", kazala je Clenton.

Ona je upozorila da ovi napici nekada mogu zavarati: "Visok unos šećera povezan je s debljanjem, inzulinskom rezistencijom i hroničnim upalama što povećava rizik od razvoja različitih vrsta raka". Clenton je kazala da umjetni zaslađivači i konzervansi mogu poremetiti hormonalnu regulaciju i doprinijeti osjetljivim oblicima raka.

Nutricionistkinja Lisa Richards pojasnila je da dijetalna gazirana pića mogu biti štetna kao i klasična, ali na drugačiji način.

"Iako dijetalna pića sadrže manje kalorija i šećera, umjetni zaslađivači poput aspartame i sukraloze mogu dovesti do zdravstvenih rizika", kazala je.

Ona je pojasnila da su umjetni zaslađivači povezani s debljanjem, dijabetesom tipa 2 i povećanim rizikom od određenih vrsta raka. Osim toga, zaslađivači mogu poremetiti ravnotežu bakterija u crijevnom mikrobiomu što negativno utječe na zdravlje. Umjetni okusi mogu povećati potrebu za šećerom što može dovesti do prejedanja i debljanja.

Kao korisnu zamjenu, dr. Clenton savjetuje običnu vodu ili vodu s voćem i zeleni čaj. Voda doprinosi hidrataciji i izbacivanju toksina iz tijela. Dodavanje voća ili povća u vodu može poboljšati njen okus bez štetnih dodataka. Zeleni čaj koji je bogat antioksidansima pokazao se kao odlično piće s protivupalnim i antikacerogenim svojstvima što da čini odličnim izborom za svakodnevnu konzumaciju.