Manje poznati trikovi
20

Savjeti za prepoznavanje autentičnosti: Kako razlikovati pravi med od lažnog

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Med nije samo slatka poslastica, već i hranjiva namirnica koja nam daje energiju i jača naše zdravlje. Međutim, kako bismo uživali u svim benefitima koje pravi med nudi, važno je znati kako razlikovati pravi med od lažnog.
Prema izvještaju Evropske komisije iz 2023. godine, čak 46 posto od 147 testiranih uzoraka meda bilo je sumnjivo zbog miješanja s jeftinim šećernim sirupima.

Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da razlikujete pravi med od lažnog:

  • Pravi med obično ima gustu i viskozniju konzistenciju. Ako se med brzo slijeva iz tegle, vjerovatno nije pravi.

  • Pravi med može se kristalizirati tokom vremena, dok lažni često ostaje tečan. Ovaj proces je prirodan i ne ukazuje na kvarenje.

  • Pravi med ima bogat i pun okus, dok lažni može imati sintetički ili neobičan ukus.

  • Ako stavite malo meda u vodu, pravi med će se taložiti na dnu, dok će lažni brže nestati.

Naučnici su razvili novu metodu koja koristi svjetlosnu analizu kako bi otkrili lažni med bez otvaranja tegle. Ova tehnika, prvobitno razvijena za farmaceutsku dijagnostiku, pokazala se izuzetno preciznom u identifikaciji prisutnosti jeftinih šećernih sirupa.

Jedna od njih je da stavite kašičicu meda u usta i ne gutate. Ako osjetite tvrdoću i gorčinu koja brzo nestaje, to je znak da je med prirodan. Lagano bockanje u ustima može biti dodatni pokazatelj autentičnosti.

Pravi med je vrijedan izvor energije i zdravlja, ali zbog sve prisutnijih prevara važno je znati kako ga prepoznati. Koristite ove savjete i metode kako biste osigurali da uživate u pravom medu.

med