Sedmica italijanske kuhinje: Stotine ljubitelja italijanskih specijaliteta okupilo se u Skenderiji
Bosanskohercegovačka javnost jako dobro poznaje i cijeni ovaj događaj, koji je jedan od aduta italijanske kulturne diplomatije u ovoj balkanskoj zemlji.
To dokazuje i velika posjećenost i zainteresiranost koja je večeras zabilježena u Dom mladih Centra Skenderija.
Ovaj događaj je također bio izvanredna prilika za promociju kandidature italijanske kuhinje za UNESCO-ovu nematerijalnu baštinu, kao i temeljna komunikacijska poluga u nastojanju da se promovira italijanski poljoprivredno-prehrambeni sektor.
Glavna novina izdanja za 2023. godinu je partnerstvo sa regijom Abruzzo, koja je poslala delegaciju od šest kuhara: Federico Anzelotti, Yuri Corsi, Gianmarco Dell'Armi, Antonio Di Pietro, Mirko Valente i William Zonfa.
Kuhari iz Abruzza proputovat će cijelu Bosnu i Hercegovinu i neumorno pripremati tradicionalna jela njihove regionalne kuhinje, a u intrigantnoj "kreativnoj fuziji", kuhari večeras su zajedno sa zvijezdom bosanskohercegovačke kuhinje Miranom Karićem pripremali delicije pred publikom među kojom je bilo i značajno prisustvo predstavnika međunarodne zajednice.
Među objektima koji su ugostili kuhare su restorani Kibe Mahala, Spazio Gourmet, Margherita i La Tavola sa sjedištem u Sarajevu, restoran Kod Brke, koji se nalazi u Banjoj Luci i Hotel Buna kod Mostara.
I ove godine na festivalu je učestvovao širom zemlje dobro poznati distributivni lanac "Mercator".
Sedmica italijanske kuhinje u BiH završava u ponedjeljak 20. novembra u sarajevskom restoranu Tavola.